Olivér
5 °C
8 °C

Drog és szex hizlalja a magyar GDP-t

2006.09.29. 07:49
Az uniós gyakorlatnak megfelelően módosított módszertan alapján számított GDP-adatot közöl a jövő héten a KSH. Újdonság a láncindexek alkalmazása, illetve az, hogy immár számításba veszik a drogtermelés és -kereskedelem, valamint a prostitúció nagyságát is. Ez utóbbi két tétel 1 százalék körüli mértékben növelheti a hivatalos GDP-t.

A Központi Statisztikai Hivatal a jövő hétfőn publikálandó GDP-adatsorhoz a szokásosnál lényegesen részletesebb leírást ad majd az uniós követelményeknek megfelelő, frissen bevezetett módszertani, számbavételi változásokról - írja a Napi Online. A KSH főosztályvezetője hangsúlyozta: a módszertani változásokat 2000-ig visszavezetik, így az elmúlt évek adatai összehasonlíthatók lesznek. Az igazítások jelentős adatváltozásokat nem okoznak, de tisztább és áttekinthetőbb eredményt adnak, és az eddigiekhez képest sokkal jobban megfelelnek majd a nemzetközi előírásoknak, az EU követelményeinek.

Az Európai Unió nyomást gyakorol ugyanis a tagállamokra, hogy minél egységesebbé váljon az országok statisztikai számbavételi gyakorlata.

Nagyot lépnek
A KSH a szokásos, kisebb igazítások helyett most nagyobb lépést tesz a módszertan terén, a következő, jelentősebb változtatás egy-két év múlva várható - fogalmazott Ligeti Csák, a hivatal főosztályvezetője. Elmondta: a változások egyike, hogy immár az illegális tevékenységek jelentősebb részére is becslést adnak. Az Eurostat régóta megfogalmazott követeleménye, hogy a gazdasági tevékenységek egészéről készített statisztikákban a gazdaság nem megfigyelt részéről is számot kell adni. A nem megfigyelt gazdaság legális szféráját Ligeti szerint a KSH eddig is jól meg tudta becsülni, hiszen "ha valamit eltitkolnak a termelési oldalon, nem biztos, hogy letagadják a fogyasztási, felhasználási oldalon".

Előre, kurvák, gengszterek

íp>Az illegális tevékenységek számbavétele viszont újdonságnak számít a KSH-nál, bár évek óta végeztek erre vonatkozó kutatómunkát. Részben az uniós nyomásnak engedve - más módszertani változással - immár a GDP-statisztika részét képezi a törvény által üldözött két, feltehetőleg legjelentősebb tevékenység, a prostitúció, valamint a kábítószer-termelés és -kereskedelem. Ligeti Csák KSH-főosztályvezető kijelentette: Brüsszel azért igényelheti az illegális szféra teljesebb számbavételét, mert az növeli a kimutatott gazdasági teljesítményt, márpedig a GDP és az abból számított más adatok alapján határozzák meg egyrészt a tagállamok befizetési kötelezettségét, illetve az elmaradottabb régiók uniós támogatásokra való jogosultságát.

Az említett két illegális szektor GDP-t növelő nagyságáról a szakember a jövő heti, hivatalos tájékoztatás előtt nem kívánt nyilatkozni, ám azt elmondta, hogy a számított adat belefér a fejlett gazdaságokban tapasztalt, 0,3-2,5 százalékba. Más forrásból származó, nem hivatalos információink szerint a KSH arra a következtetésre jutott, hogy a prostitúció és a drogbiznisz figyelembe vétele 1 százalék körüli mértékben emeli meg a GDP értékét.

A stabil kereslet alapján

A Napi Online úgy tudja, a drogtermelés és -kereskedelem nagyságát a stabil kereslet alapján határozták meg a statisztikusok, az alkalmi fogyasztók számától eltekintettek. A fogyasztásra vonatkozó adatokat orvosi és igazságügyi statisztikákból merítették, a drogfogyasztás "termékszerkezetére" a felderített kábítószer-kereskedelem áruösszetételéből következtettek, a napi fejadagokat és kiskereskedelmi átlagárakat pedig rendőrségi és adóhivatali forrásokból határozták meg. A drogok beszerzési és elosztási költségeire a nyilvánosságra került nyomozati anyagok számadatai nyújtottak támpontot.

A kábítószerbiznisz nagyságát a drogok fajtái, a becsült fogyasztók száma, a napi átlagos adag, a becsült évi fogyasztás és az átlagár alapján határozták meg.

Országúton, lakásban, szállodában

A prostitúcióból származó jövedelmek nagyságát részben a kereslet oldaláról, részben a szolgáltatásban részt vevők becsült számából határozták meg, a prostituáltak érdekvédelmi szervezetei által közölt adatok és oknyomozó riportok alapján. Az idehaza dolgozó külföldiek és a külföldön dolgozó magyarok számát az egyszerűség kedvéért egyforma nagyságúnak vélelmezték. A számítások során a KSH figyelembe vette, hogy e tevékenység egy részét - nyilvánvalóan más címen - már elszámolták a nemzeti számlákban.

A statisztikusok alapos munkát végeztek. A prostitúciót leíró összesítő táblázatban olyan rovatcímeket találni, mint a fogyasztók létszáma, a "fogyasztói alkalmak" száma, átlagár; a szolgáltatást pedig többek közt lehet végezni országúton, lakásban, szállodában, kísérőként, társas ünnepségeken, peep showban, illegális kiadványokban és kazettákon, valamint "nem szokványos" módon.

Jönnek a láncindexek

További változás, hogy az eddigi, fix bázison alapuló volumenindexek helyett az Eurostat javaslatának megfelelően a láncindexek alkalmazására térnek át. Az előbbi módszer lényege, hogy az évről évre bekövetkező volumenváltozásokat egy meghatározott év árait fix bázisnak kiválasztva hasonlították össze; a bázisváltás ötévenként történt, a legutolsó bázisév a 2000 volt. E módszer előnye volt a közvetlen összehasonlíthatóság, illetve az adatok összeadhatósága, additivitása. Hátránya volt ugyanakkor, hogy a gazdaságban bekövetkező gyors szerkezeti változások torzíthatják az adatokat, ugyanis a bázisév súlyai veszíthetnek aktualitásukból.

Nem hivatalos forrásból a Napi Online úgy tudja, a láncindexek bevezetése - a többi módszertani változást figyelmen kívül hagyva - fél-egy százalékponttal változtatja a GDP fix bázison számított volumenindexét úgy, hogy az egyik évben növeli, a másikban csökkenti.

Újdonság továbbá, hogy az olyan, elsősorban az állami egészségügyet és oktatást jelentő, nem piaci szolgáltatások értékelésénél nem költségalapú számításokat használ a KSH, hanem a kibocsátást értékeli, vagyis inputmódszerről outputmetódusra tér át.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?