Gerzson
-3 °C
2 °C

Zuhan a dvd-felvevők ára

2004.12.15. 08:10
A tavalyi áraknál százezer forinttal olcsóbban is lehet dvd-felvevőket kapni, a berendezések slágerajándékká léptek elő.
Közel 50 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben az ismert gyártók által készített asztali dvd-felvevők ára Magyarországon - közölte érdeklődésünkre Kiss Zoltán, az Euronics Magyarország műszaki áruházlánc beszerzője. Míg tavaly év végén még 130-160 ezer forintért lehetett márkás dvd-felvevőket venni, az év közepétől már 80 ezer forint körüli áron is kaphatók ezek a termékek - mondta el Kiss Zoltán. Novembertől pedig újabb árzuhanást hozott, hogy megjelentek a hazai üzletekben az olcsó tajvani készülékek, amelyek már 50 ezer forint körüli áron megvásárolhatók.

Tajvani roham

A tajvani gyártók az elmúlt évben látványosan megnövelték dvd-felvevő-értékesítésüket. Az Intelligence Market Center helyi piackutató cég szerint egymillió dvd-felvevőt adtak el 2004 első fél évében - 2003 első hat hónapjában 50 ezret -, az év végére pedig forgalmuk elérheti a hárommilliót. A tajvani cégek ezzel 25 százalékosra növelik részesedésüket az asztali dvd-felvevők világpiacán, amelynek mintegy 50 százalékát a japán gyártók uralják. A nagymértékű árcsökkenésnek köszönhetően látványosan felfutott a kereslet a dvd-felvevők iránt, az év első kilenc hónapjában több mint hatszor annyit adtak el belőlük hazánkban, mint 2003 hasonló időszakában a GfK piackutató cég adatai szerint. A jelek szerint a plazmatelevíziók mellett az idei karácsony egyik slágere a dvd-felvevő lesz - tette hozzá Kiss Zoltán.

Annak ellenére, hogy világszerte meredeken esett a dvd-felvevők ára - az USA-ban a tavalyi 299-ről 149 dollárra -, úgy tűnik, nem teljesülnek a 2004-es globális értékesítési várakozások. Az év elején még azt jósolták, hogy 13 millió készülék talál gazdára az idén, ezzel szemben a tényleges forgalom alig haladja majd meg a nyolcmilliót, egy tajvani gyártók által készített felmérés szerint.