Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Ne lazítsunk, mondja az EU

2008.02.12. 18:20
Semmi különös nem történt az Európai Unió pénzügyminisztereinek mai ülésén: tanácsuk, az Ecofin az Európai Bizottság három héttel ezelőtt közzétett értékeléséhez hasonlóan meg is dicsérte hazánkat, főként azonban a további teendőkre és a kockázatokra hívta fel a figyelmet.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa ma tárgyalta meg Magyarország konvergenciaprogramját és a brüsszeli ügymenetnek megfelelően az Európai Bizottság januári értékelésére hagyatkozott, azt lényegében változtatás nélkül elfogadta. A kormány vállveregetést kapott azért a teljesítményéért, amit a költségvetési hiánylefaragás terén felmutatott az elmúlt másfél évben.

Az EU azonban emellett óva intett attól, hogy fellazuljon a költségvetési politika az előttünk álló esztendőkben. Brüsszel arra sarkallja a kormányt, hogy a kiadások tartós visszaszorítása érdekében az egészségügy, oktatás, közigazgatás terén vigye végig a reformokat, beleértve ebbe azokat az intézkedéseket is, amelyeket korábban csak jelzett, de be nem vezetett. Enélkül a 2009-es deficitcél és az azt követő évek hiánypályája veszélybe kerülhet.

A várt felett érkező bevételeket az állam ne költse el - ahogyan az részben egyébként tavaly történt - az állam, inkább a hiánycsökkentésre használja fel. A költségvetési szabályok megerősítését (utalva egy jól kidolgozott közpénzügyi csomag fontosságára) és a nyugdíjrendszer reformját is sürgette az EU.

A tanács ülését követően Mint Andrej Bajuk szlovén pénzügyminiszter és Joaquín Almunia pénzügyi biztos az MTI tudósítása szerint elmondta, a tanács osztja a bizottságnak azt a véleményét, hogy a magyar célok tarthatóak, ugyanakkor még mindig számos kockázatra kell ügyelni. fontosságára) és a nyugdíjrendszer reformját is sürgette az EU.

Veres János pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: a program értékelése megerősíti azt a folyamatot, amelyet Magyarország elkezdett, és amelynek eredményei tavaly már világosan látszottak az államháztartási és a fizetésimérleg-hiány csökkenésében. Nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a versenyképesség növelésének jegyében van lehetőség arra, hogy csökkentsék az adóterheket.  • Vennék
  • Hírek