Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A magyar gazdaságot is visszavetheti a magas olajár

2004.05.26. 10:43
Az Ecostat Gazdaságelemzõ és Informatikai Intézet szerint az elmúlt hónapokban lassan élénkülő európai gazdasági növekedést is veszélyeztetheti az olaj árának emelkedése. Magyarországon az export és ipari termelés bővülése folytatódik, az egyensúlyi mutatók csak lassan javulnak. Az olaj drágulása elsősorban az inflációban éreztetheti hatását.
Magyarországon összességében jobbak a konjunktúra-kilátások, és 2004-ben várhatóan javulnak az egyensúlyi mutatók is. Az olaj drágulása a konjunktúrát közvetett módon, a világgazdasági hatásokon keresztül érinti. Idén 3,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol az Ecostat.

A kiskereskedelmi forgalom csak lassan mérséklődött az első negyedévben. Bár a reálkeresetek mindössze 1,1 százalékkal nőttek az első három hónapban, a kiskereskedelem 6,1 százalékkal bővült. Mindez a korábbi években kialakult magas fogyasztási szintnek, valamint az egyre bővülő fogyasztási hitelezésnek tudható be. A lakossági fogyasztás éves átlagban 2,5 százalékkal bővülhet, a bruttó keresetek 7,5 százalékos emelkedése mellett.

További kamatcsökkentés

A folyó fizetési mérleg egyenlegében az áruforgalom javuló, míg a szolgáltatások külkereskedelme romló tendenciát mutat. A külső egyensúlyt némileg ronthatja az olajszámla emelkedése, de a hatás nem lehet jelentős.

Az államháztartási hiány az év végéig elérheti a GDP 4,9 százalékát. Pénzforgalmi szemléletben, a változó uniós import áfa-elszámolások miatt júniusban magasabb deficit várható, az év egészében minden bizonnyal 5 százalék alatt marad a hiányt.

Az infláció a várakozásoknál kedvezőbben alakult az első negyedévben, az adóváltozások nélkül számított árindex szerint nincs inflációs nyomás a gazdaságban. A világpiaci olaj drágulása ugyanakkor néhány tizedponttal növelheti az éves inflációs rátát, amennyiben tartósan 40 dollár fölött marad egy hordó olaj ára. Összességében 6,5 százalékos áremelkedéssel számolunk 2004-ben.

A hazai valuta árfolyama az elmúlt hónapokban a 255 forint/euró körül ingadozott, az utóbbi napokban pedig 250-ig erősödött. A devizapiaci stabilitás és a kedvező inflációs tendencia megalapozhatja a további kamatcsökkentéseket.