Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Adóelőny Magyarországon

2004.03.29. 09:07
Csak Cipruson és Írországban alacsonyabb a társasági adó, mint nálunk.
Világméretű és tartósnak mutatkozó jelenség az adókulcsok, ezen belül a vállalati adókulcsok csökkentése, s az irányzat különösen hangsúlyos Európában - áll a svájci székhelyű KPMG International legújabb, a vállalati adókulcsokra vonatkozó éves jelentésében.

Fenntartások

Az felmérés összesen 69 országot vizsgált, közöttük az OECD harminc tagállamát. Latin-Amerikára és az ázsiai-csendes-óceáni térségre csak fenntartásokkal igaz az állítás.

Magyarország a 69-es listán a maga 16 százalékával a harmadik legalacsonyabb társasági adójú ország a 10-15 százalékos Ciprus és a 12,5 százalékos Írország mögött (a tavaly 16 százalékos Hongkong az idén 17 százalékra emelt).

Nem minden a kulcs

Az alacsony adókulcs nem jelent szükségszerűen alacsony adóterhelést - hívják föl a figyelmet a jelentés szerzői. A terhelés helyes felméréséhez egy adott ország adóalapját kell vizsgálni; tekintettel kell lenni arra, hogy az egyik típusú adócsökkentés gyakran egy másik növekedésével jár együtt.

Ez már csak azért is magától értetődő, mert a kormányoknak továbbra is biztosítaniuk kell bevételeiket. Az adóterhelések összehasonlításához figyelembe kell még venni a közvetett adókat, az egyéb pénzügyi beruházásösztönzőket és az adótörvények trükkös megoldásait is.