Piroska
-2 °C
5 °C

Februártól jön az e-hulladék-díj

2005.01.17. 08:49
Februártól - a kötelező termékdíj helyett - várhatóan az annál kisebb mértékű hulladékkezelési díjjal drágulnak az elektronikai készülékek - tudta meg a Világgazdaság. Az érintett termékek legnagyobb gyártói és forgalmazói ugyanis élnek a visszagyűjtés és hasznosítás törvény adta lehetőségével.
A januártól bevezetett termékdíjnál várhatóan kisebb mértékben drágulnak az idén a háztartási készülékek, szórakoztatóelektronikai eszközök, számítógépek és mobiltelefonok. A gyártók, importőrök és kereskedők nagy része ugyanis már talált, vagy igyekszik megoldást találni a díj alóli mentességre. Az uniós elvárások szerint így a termékeket "csupán" az ennél kisebb hulladékkezelési díjjal kell megfejelni.

Termékdíj elektronikai cikkekre

Az Országgyűlés novemberi döntése értelmében az elektronikai és elektromos eszközök - a hűtőgépek kivételével - ez év január 1-jén kerültek be a termékdíjas körbe. (A hűtőgépekre a termékdíj-kötelezettség 1995 óta van érvényben.) A törvény kilenc csoportba sorolja az eszközöket, amelyekre kilogrammonként 83-1000 forint termékdíjat vetett ki. Azok a cégek azonban, amelyek - egyéni úton vagy koordináló szervezet megbízásával - teljesítik az uniós elvárások szerinti újrahasznosítási, visszagyűjtési előírásokat, mentességet kapnak a díj fizetése alól. Ezeknek a szervezeteknek a termékdíj alóli mentességhez - termékcsoporttól függően - az előző évben kibocsátott termékmennyiség 0-36 százalékának megfelelő hulladékmennyiség szelektív gyűjtését kell megoldania, s ennek 18-80 százalékát kell hasznosítani. A tavalyi kibocsátás alapján az összes e-termékdíj az idén 17 milliárd forint lehetne, de - a mentességeket is figyelembe véve - a költségvetés 6 milliárd forinttal számol.

Az elektronikai hulladékok területén elsőként a legnagyobb hazai háztartásigép-gyártó és -importőr cégek által megalapított Elektro-Coord Kht.-t jegyezték be koordináló szervezetként, amely januártól indította el a munkát. A cég ügyvezető igazgatója, Tóth Zoltán lapunknak elmondta, hogy napról napra bővül a partneri körük. Csatlakozott hozzájuk a jelentősebb szórakoztatóelektronikai eszközöket és fényforrásokat forgalmazó és az elektronikai kereskedők egy része, de tárgyalnak a számítás- és irodatechnikai eszközöket gyártókkal is. Ilyen szervezeti szerepre készül a feldolgozói és hasznosítói oldal kezdeményezésére létrejött Elektro-Waste Kht. is, amely várhatóan a következő hetekben írja alá az első megállapodásokat a gyártó és importőr oldal képviselőivel.

Újrahasznosítás

A magyarországi mobilkészülék-piac legnagyobb szereplője, a Nokia is az újrahasznosításban gondolkodik, de még nincs aláírt megállapodása egyik koordináló szervezettel sem - tudtuk meg Dér Attila marketingigazgatótól. Hozzátette: a cég addig is fizeti a termékdíjat, s azt nem építi be a készülékek fogyasztói árába.

A termékdíjmentesség feltételeinek megteremtésére törekszik a székesfehérvári székhelyű Albacomp csoport is - tudtuk meg Deme Csaba kereskedelmi vezérigazgató-helyettestől. A legnagyobb magyarországi számítógép-összeszerelő vállalkozás szakértői egyelőre a megfelelő újrahasznosító-koordináló szervezetet keresik. A társaság tavaly már mintegy 35 ezer darab PC-t gyártott, ebből hétezer tartozott az újabban felvett noteszgép profilba.

Az elektronikai termékek széles körét a kezdeményezés nyomán a termékdíj helyett a viszszagyűjtés és az újrahasznosítás költségeként keletkező úgynevezett hulladékkezelési díj terheli. Ezt az érintett gyártók, márkaimportőrök február elsejétől terhelik rá a viszonteladókra, ennek mértéke azonban számítások szerint legfeljebb a harmada-negyede a tényleges termékdíjnak - mondta Tóth Zoltán.

A kereskedelemnek pedig az előírások szerint a hulladékhasznosítási díj mértékét külön kell feltüntetni az árcédulán, éppen úgy, mint az üvegbetétek esetében - tájékoztatta lapunkat Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft