Géza
-12 °C
-4 °C

Építés előtt a Hankook gumigyára

2006.01.13. 08:39
Jól haladnak a dél-koreai Hankook Tire Co. Ltd. magyar gyárának előkészületei. A gumigyár felépítéséhez szükséges 56 hektáros terület már rendelkezésre áll, s a napokban elkészült az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány is.

Már a szükséges terület és az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány is rendelkezésre áll, ezért nincs akadálya annak, hogy tavasszal elkezdődhessen a dél-koreai Hankook Tire Co. Ltd. dunaújvárosi óriásberuházása - erősítette meg lapunk információit Fábos Zsolt, az önkormányzat szóvivője.

Kivonják

Közölte: a gyárépítéshez szükséges 56 hektáros északi ipari területet - amely több tulajdonosé volt - a közeli napokban teljes egészében az infrastruktúrát kiépítő Pentele Projekt Kft. rendelkezésére bocsátották, s Rácalmással megegyeztek az adóbevételek megosztásáról is.

A gumigyár - amely már korábban szindikátusi szerződést kötött a dunaújvárosi és a rácalmási önkormányzattal, valamint a helyi ipari parkot működtető Innopark Kht.-vel - kötelezettséget vállalt arra, hogy a teljes területet kivonja a mezőgazdasági művelésből, ipari területté minősítteti, s kiépíti az infrastruktúrát.

Titkos költségek

Fábos arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy ennek mekkorák a költségei, s arról sem, hogy a terület tulajdonosai mennyiért adták el telküket a Hankooknak. Lapunk úgy tudja, hogy az 56 hektáros terület közmű- és úthálózatának kiépítése több milliárd forint értékű beruházás lesz, a dunaújvárosi helyhatóság pedig az általa értékesített mintegy 20 hektáros területért 170 millió forintot kap. A sajtószóvivő közölte: néhány nappal ezelőtt elkészült az az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány is, amely azt hivatott bizonyítani, hogy a gumigyár maximálisan megfelel majd a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak.

Ezzel párhuzamosan tovább folytatódik az építkezéshez szükséges egyéb szakhatósági engedélyek beszerzése. Fábos hozzátette, az önkormányzat olyan irodát hozott létre, amely kizárólag az építkezés előkészítésével, a jogi akadályok elhárításával és az engedélyek beszerzésével foglalkozik. Jelenleg úgy tűnik, nem lesz akadálya annak, hogy az évi mintegy 10 millió autógumi gyártására alkalmas üzem építése legkésőbb márciusban elkezdődhessen és a munkák a tervek szerint 2007 nyarára