Judit
3 °C
7 °C

Európában is ellenzik az egészségügy liberalizálását

2006.09.15. 07:06
Az Európai Bizottság (EB) nemrég vitára bocsátotta az egészségügyi reformra vonatkozó irányelveit, nyolc uniós ország - az úgynevezett aacheni csoport - azonban ellenzi a tervet és óva int a szektor liberalizálásától.

Brüsszel tulajdonképpen maga is bizonytalan, ám az Európai Bíróság több ítélete is kényszeríti a testületet, hogy olyan átfogó szabályozást dolgozzon ki, amely véget vet a jogbizonytalanságnak. Míg a bíróság a betegek mobilitáshoz való jogát erősíti meg - tehát akár a másik tagállamban nyújtott orvosi kezelés igénybevételének, illetve a biztosító általi térítésének jogát -, addig a nyolcak az eltérő egészségügy, betegbiztosítás rendszerére hivatkozva ellenzik az ágazat felszabadítását, az egységes belső piac megteremtését.

Az Európai Bíróság egyes esetekben indokoltnak látja, ha a közösségi jogra hivatkozva a páciensek külföldi gyógykezelését honi biztosítójukkal fizettetik ki. Ilyen például, ha hazájukban méltánytalanul hosszú ideig lennének várólistán, és eközben egészségi állapotuk jelentősen romlik. Ennek a szempontrendszernek a meghatározása azonban meglehetősen szubjektív, vagyis a nemzeti hatóságok tetszőlegesen járhatnak el, és ezt kívánja az EB megszüntetni egy konkrét szabályzórendszerrel. Ennek ki kell terjednie arra is, hogy ki a felelős azért, ha a pácienst külföldön félrekezelik, továbbá milyen körű információkhoz való hozzájutást kell garantálni.

Az aacheni csoporthoz tartozó országok: Nagy-Britannia, Németország, Belgium, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Luxemburg és Svédország közös álláspontban ragaszkodnak a tagállamoknak ahhoz a jogához, hogy önállóan határozhassanak egészségbiztosítási rendszerükről. Elismerik a beteg megfelelő ellátáshoz való jogát, de kiindulópontjuk szerint a kormányok felelőssége, hogy az egészségügyi biztosítási rendszer finanszírozható legyen. Nem kérnek például annak a közösségi meghatározásából sem, hogy milyen jogaik vannak a betegeknek, milyen minőségű ellátás illeti meg őket vagy milyen mértékű kártérítésben részesüljenek műhiba esetén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?