Klaudia
-4 °C
2 °C

Egy évi munkaviszony kell a munkanélküli járadékhoz

2005.06.04. 17:37
Ősztől változhatnak a munkanélküli (új nevén: álláskeresési) járadék megszerzéséhez szükséges feltételek a foglalkoztatási törvény módosításának értelmében. Három hónapig a minimálbér 120 százalékát is elérheti a járadék összege, ha az előző négy évben legalább egy év munkaviszony igazolható.

A foglalkoztatási törvény módosítási javaslata szerint ősztől már csak az lesz jogosult a munkanélküli, új nevén álláskeresési járadékra, aki az előző négy évből legalább egy évnyi munkaviszonyt igazol.

A jelenleg érvényes szabályok szerint már kétszáz napi munkaviszony alapján is igénybe vehető a járadék. A számítási mód szerint öt nap munkaviszonnyal szerezhető egy napnyi járadékos idő. A kétszáz napos munkaviszony tehát negyven napnyi járadékra ad jogosultságot.

Nő a járadék összege, de többet kell hozzá teljesíteni

Az új szabályok szerint a járadékos időszak első három hónapjában a korábbiaknál lényegesen magasabb lehet a járadék. Az viszont nem látszott célszerűnek, hogy ezt a magasabb összeget már kétszáz nap munkával el lehessen érni, ezért a kétszáz nap és az egy év közötti munkaviszonyt igazolók egy szerényebb összegű, a minimálbér 40 százalékát jelentő juttatásra, az úgynevezett álláskeresési segélyre lesznek jogosultak.

Az egy évi munkaviszony után igényelhető álláskeresési járadék a minimálbér 120 százalékát is elérheti. Ezt kapják majd az álláskeresésben partnerséget vállaló munkanélküliek, de csak legfeljebb három hónapig. Ezután, ha nem sikerül elhelyezkedni, már egységesen a minimálbér 60 százalékát kitevő álláskeresési járadékot vehetik igénybe, további legfeljebb fél évig.

Ezek a változások arra ösztönöznek az előterjesztők szerint, hogy valamennyi munkanélküli a járadékos időszak előtt legalább egy évnyi munkaviszonyt igazoljon, illetve a járadékos időszak alatt minél hamarabb elhelyezkedjen.