Gusztáv
-4 °C
1 °C

Milliárdos vagyont veszíthet az állam

2006.02.24. 11:14
Ezres nagyságrendű lehet azoknak az állami ingatlanoknak a köre, amelyeket a június 9-én lejáró határidő után az elbirtoklás veszélye fenyeget, vagyis amelyek potenciálisan akár természetes, akár jogi személy tulajdonába kerülhetnek. A KVI más szervezetekkel együttműködve erőfeszítéseket tesz a több milliárd forintra taksált vagyon elvesztésének megakadályozására.
Bár a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) korábban is figyelmet szentelt egy az idén június 9-én lejáró határidőre, az ezzel kapcsolatos munka az utóbbi hónapokban gyorsult fel igazán, és gőzerővel folytatódik a közeljövőben is. A tét nagy: a szóban forgó időponttól kezdve egy 1991-es törvénymódosítás, illetve annak öt évvel történt meghosszabbítása nyomán lehetővé válik mind a természetes, mind a jogi személyek számára, hogy úgynevezett elbirtoklás útján - a korábbiaktól eltérően, amikor csak vétel útján juthattak ilyen vagyonhoz - gyakorlatilag minden költség nélkül, csupán illetékfizetéssel szert tegyenek jelenleg az állam tulajdonában álló épületekre, földre és egyéb ingatlanra.

Az szerezhet elbirtoklás útján tulajdonjogot egy ingatlanra, aki azt sajátjaként 15 éven át szakadatlanul birtokolja - tájékoztatta a VG-t Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója. (Ingóság esetében elegendő tíz év.)

160 ezer ingatlan sorsát kell rendezni

Néhány éve a földhivatali nyilvántartások és a kibővített kincstári vagyonkataszter összevetésekor számos esetben derült ki, hogy a két adatbázisban szereplő adatok nem egyeztek meg. Tavaly újabb lekérdezésre került sor, amelynek eredményeként 160 ezres tételszámú listára szűkítették le az elbirtoklással potenciálisan fenyegetett ingatlanok lajstromát. A cél az volt, hogy olyan ingatlanok is látókörbe kerüljenek, amelyek az állami vállalatok, szervezetek átalakulási folyamatai, a privatizáció során esetlegesen elkövetett nyilvántartási pontatlanságok miatt nem a tényleges használó nevén jelennek meg a nyilvántartásban, illetve azokban nem jelennek meg, így vélhetően valaki jogcím nélkül használja azokat. Ennek az ötöde érinti a KVI-t, a többi más vagyonkezelők, tulajdonosi joggyakorló szervezetek intézkedését igényli. A besorolás lezárulásával párhuzamosan elkezdődnek a tényleges lépések, áprilisban pedig egy felülvizsgálati fázist indít a KVI - ismertette a vezérigazgató.

Elég egy levél

Az illetékes állami szervek munkatársai a helyszínen felkeresik a listán szereplő, illetve veszélyeztetett épületeket, földterületeket, erről és az esetleges intézkedésről pedig jegyzőkönyvet készítenek. Fontos kideríteniük a birtokos kilétét, elérhetőségét. Ennek oka, hogy a jogszabályok szerint az elbirtoklás megszakad, ha a tulajdonos a birtokost - térti vevényes - írásban felszólítja az adott vagyontárgy kiadására vagy ilyen célzattal bírósághoz fordul. Így a KVI vagy más vagyonkezelő azzal tudja megakadályozni az elbirtoklást, ha például felszólító levelet küld a kiderített személynek. A Pénzügyminisztérium biztos abban, hogy a határidő lejártáig rendeződnek az ügyek - tájékoztatta lapunkat a tárca.

A szakember vélekedése alapján ezres nagyságrendű lehet azoknak az ingatlanoknak a köre, amelyeket ténylegesen veszélyeztet az elbirtoklás veszélye. Értékük elérheti akár a több milliárd forintot is. Amelyik - eddig "láthatatlan" - vagyontárgyat most sikerül megmenteni az állam számára, azok visszakerülnek a "gazdaszervezethez", és a későbbiekben elképzelhető az értékesítésük, de más hasznosítási módok is szóba jöhetnek.