Tömeghisztéria, lincshangulat és ostromállapot Budaörsön

2002.02.20. 10:13
Ostromállapot alakult ki a ma nyitó budaörsi Electro World áruház környékén, mivel több ezer, olcsó mosógépre és porszívóra vágyó vásárló gyakorlatilag megrohamozta a helyszínt. Délelőtt a Budaörs felé vezető utakon és Budapest belvárosában is megbénult a közlekedés. Most már lehet közlekedni, de még ezrek tartanak ki a helyszínen.
Új vásárlóknak nem érdemes elindulniuk a budaörsi Electro Worldhöz - nyilatkozta délután több alkalommal a megnyitásával Budapest közlekedését hosszú órákra lebénító áruház igazgatója. Bár a helyszínen várakozó vásárlókkal először azt közölték, hogy elfogyott az árukészlet, később sorszámokat osztottak a mindenre elszánt toporgóknak.

A Gorenje visszatér

A közös magyar tudatalattiból feltörő Gorenje-komplexussal magyarázta egy megkérdezett pszichiáter azt, hogy a rendszerváltás után 12 évvel Budapest közeledésének egy részét le tudta bénítani egy háztartási elektronikai cikkeket árusító egység megnyitása.

Dugó, mező, felüljáró

Az Index helyszíni kapcsolatai szerdán délelőtt azt jelentették, hogy a budaörsi autópálya szakasz mentén fekvő áruház felé vezető utak mindegyike órákkal azelőtt bedugult. A helyszín nem volt megközelíthető semmilyen irányból. Az autópálya letérőkön végig álltak az autók. A hírek szerint az Electro World parkolója hajnalra megtelt, sőt a környező nagyáruházak (Auchan, Tesco, MediaMarkt, Ikea) parkolóit is megszállták a megnyitásra érkezők, és rengetegen álltak a környező mezőkön. Sokan az autópálya szemben lévő oldalán parkoltak, ezért a felüljárókon gyalogosan áramlott a tömeg.

Sokáig nem nyitották ki

Az áruházat délelőtt tíz óráig nem is merték kinyitni. Az Index egyik helyszínen tartózkodó forrása szerint a tömeg hajnalban az áruház egyik oldalán, sorban állva gyülekezett, majd - senki sem tudja miért - az emberek egyszer csak átrohantak az épület túlsó oldalára. A rendőrök ezután közölték a cég illetékeseivel, hogy egyelőre nem tartják biztonságosnak a nyitást.

Hörgés és nyomulás Budaörsön
Óriási még a tumultus az áruház környékén, de aki menekülőre venné a figurát, már vissza tud jutni a városba - számolt be tapasztalatairól az Index egyik motorbiciklis kéme, Károly, a Joker Futárszolgálattól. Odajutni persze továbbra is lehetetlen, a rendőrök lezárták az autópályáról a helyszínre vezető letérőt. Az autópálya leállósávjában egyébként rengetegen parkolnak, akárcsak a lehajtók mindkét oldalán. A helyszínen továbbra is rengetegen nyomakszanak. Amikor a rendőrök újabb adag embert engednek be, a tömeg felhördül és elkezdi préselni az előrébb állókat. A hangulatot a rendőrség humoros akrobatagyakorlattal oldotta: a tetőre felmászó egyenruhás szócsövön keresztül igyekezett nyugtatni az egyre idegesebb vásárlókat. A tömegben elterjedt hírek szerint az izomból nyomuló massza egy rendőrt hozzászorított egy ajtóhoz, amelynek egy része leszakadt, könnyű sérülést okozva a rendfenntartónak, akit a mentők láttak el. Kémünk több olyan vásárlót látott, akit elkapott a rosszullét. A Mentőszolgálat illetékesei szerint 3 embert kellett ellátniuk. És hogy a bolt milyen belülről? Károlynak nem sikerült bejutnia. Cimborái, a budaörsi rendőrök már jártak bent, de nem voltak elájulva.
Tízkor végül kinyíltak a kapuk - addigra újabb biztonsági emberek és harminc rohamrendőr érkezett az áruházhoz - , bár a szemtanúk szerint egyelőre kevesen jutottak be.

Az Inforádió tudósítása szerint lincshangulat alakult ki a bejáratnál. A tizenötezer fősre becsült tömeg nagyobb része már elunta a várakozást, a közlekedési káosz miatt azonban azonban képtelenség elhagyni a környéket.

Anna: hatig nem volt baj

Egy vásárló az Inforádiónak elmondta: hajnali négykor érkezett a helyszínre, ahol már sokan az előző nap délutánja óta táboroztak. A magát Annának nevező szemtanú szerint hajnali hatig rendben mentek a dolgok, az emberek sorban állva várakoztak. Hat után viszont egyesek előreszaladtak, ekkor kitört a tumultus.

A vásárló elmondta: az embereket ötvenesével engedig be, de az áruházban akkora a tömeg, hogy neki halálfélelme volt.

A forgalom csak délutánra enyhült annyira, hogy a Budaörs környékén vezető utakon, így az autópályán és az egyes főúton, gond nélkül - bár még mindig lassan - lehessen közlekedni.

Extrém árengedmény

A minden elképzelést felülmúló hisztéria oka az lehet, hogy az áruház feltűnően olcsón kínál háztartási gépeket és szórakoztató elektronikát, de a még ennél is olcsóbb akciós árak csak meghatározott mennyiségű árucikkre vonatkoznak. Vagyis aki később jut be, lemarad az ötezres porszívóról. Az árszintre jellemző, hogy gáztűzhelyet és hűtőszekrényt 29 ezer 900, DVD-t 39 ezer 900 forintért kínálnak.

Az Electro World a brit Dixons Group Plc. tulajdona, az áruházlánc stratégiája, hogy erősen alákínál a konkurencia árainak.

Az ellencsapás: száz forintos kávéfőző
Szerda reggel az a hír terjedt el az Újlipótvárosban, hogy a Media Markt áruházaiban - így a Westend bevásárlóközpontban található boltban is - száz forintért adják a kávéfőzőt. Emiatt azonnal óriási tömeg verődött össze. Az Index búvárai már behatoltak a masszába, hogy kiderítsék, mi az igaz a szállongó híresztelésekből. Sajtófigyelőink közben utána jártak, hogy a Media Markt - melynek a most megnyitott Electro World közvetlen piaci konkurense lesz - a Népszabadságban és a Metro újságban egész oldalas hirdetést tett közzé a 99 forintos áron kínált modern, filteres kávéfőzőről. Ez 1 forinttal kerül kevesebbe, mint egy pohár Nescafé a Media Markt budaörsi áruházában.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!


  • Hírek
  • Hírek