Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Növekvő inflációt, visszaeső fogyasztást hoz a csomag

2006.06.10. 13:58
A várakozásoknak megfelelő javaslatokat hozott nyilvánosságra szombaton a kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szombati budapesti ülésén az MTI által megkérdezett elemzők szerint.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: egy szocialista programot mutatott be Gyurcsány Ferenc, amely elsősorban a vagyonosabbakat adóztatná meg. Hozzátette: az eddig ismert javaslatok alapján az jól látható, hogy a vállalkozásokkal szemben a lakosságot jobban és széles körben érintik a változtatások, elsősorban az áfa és a háztartási energia árának emelkedése miatt. Pozitívnak tartja a kormány által tervezett adószigorítási folyamat elindítását. Török Zoltán ugyanakkor felemásnak nevezte a javaslatcsomagot, mivel az elsősorban a bevételeket növelné.

Suppan Gergely, a Takarékbank Rt. elemzője üdvözlendőnek tartja a vagyonosodási vizsgálat elindítását, amelyet a kormány jövőre tervez mintegy 10.000 adózónál. A pozitív intézkedések közé sorolta az államigazgatás korszerűsítését, az önkormányzati rendszer átalakítását. A kormány által megjelölt bevételi összegeket azonban kérdésesnek tartja. Szavai szerint nem világos az sem, hogy a házipénztárak megadóztatását milyen adminisztrációs módon képzelik el. Suppan Gergely nem tartja kizártnak, hogy a társasági adóátalány, az úgynevezett elvárt adó alkotmányossági aggályokat is felvethet.

Mindkét elemző egyetértett abban, hogy a változtatások jelentősen növelik az inflációt és visszafogják a lakossági fogyasztást. Míg Török Zoltán ezzel kapcsolatban a külső egyensúly javulását emelte ki, Suppan Gergely a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének várható lassulását említette. A Takarékbank elemzője kizárta egy esetleges kamatcsökkentés lehetőségét, sőt elképzelhetőnek tartja, hogy jelentős fogyasztói-áremelkedés esetén a jövő év elején kamatemelésre kerül sor.

A Takarékbank szakértője megjegyezte: ha a munkáltatók nem vállalják át a munkavállalók megnövekedett terheit, a reálbérek "meredek esésbe kezdhetnek". A háztartási energiával kapcsolatos javaslatokkal összefüggésben az elemzők megjegyezték, hogy egyelőre nem ismertek a részletek, bizonytalanságot jelent a kompenzációs rendszer átalakítása. Gyurcsány Ferenc a kormány javaslatait ismertetve azt mondta: augusztustól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a háztartási gáz és 10-14 százalékkal a villamos energia ára. Török Zoltán szerint összességében az intézkedések nem rontják az ország versenyképességét.