Az elemzők nem hisznek a 250-260 forintos euróban

2003.12.02. 15:38
A Pénzügyminisztérium és az MNB egyaránt megpróbálta kedden szóbeli intervencióval megállítani a forint gyengülését és visszatéríteni az eurót a 250-260 forint közötti tartományba, a Reuters által megkérdezett elemzők azonban már rég nem hisznek ebben az árfolyamban.
A mai napon történelmi csúcsra, 274,50 forintra jutott az euró a forinttal szemben, az állampapír-aukción pedig egyetlen diszkont-kincstárjegyet sem értékesítettek, amire az orosz pénzügyi válság, azaz 1998 szeptembere óta nem volt példa.

Az MNB és a PM közös sajtóközleményben próbálta megállítani a földindulást, közölve, hogy mindent megtesznek a forint további gyengülésének megakadályozására, ám ez kevésnek bizonyult a trend megfordítására. A piac szerint szűk az MNB mozgástere a kérdésben, úgy tűnik az elemzők már el is döntötték mi a megoldás.

Eltérő vélemények

Abban szinte minden elemző egyetért, hogy a további kamatemelés nem oldaná meg a problémákat és valutaválságba sodorná az országot. Egy másik vélemény szerint egyszerűen a januári kúra ellentettjét kéne alkalmazni, amikor a túlzottan erős forint további szárnyalását törte ketté az MNB; most az overnight hitelkamatláb jelentős növelésével lehetne stabilizálni a forintot.

A legtöbb javaslat szerint azonban az MNB-nek és a PM-nek fel kell adnia a 250-260 forintos eurókurzusról szőtt álmait, és a költségvetési valamint inflációs célok átdolgozása mellett hagyni a forintot, hogy megtalálja a megfelelő árfolyamát. A Reuters által megkérdezett elemzők egyébként már nem hisznek abban, hogy Magyarország a jelenleg is kommunikált 250-260 forintos euróárfolyam mellett tudna csatlakozni az ERM-2 pénzügyi rendszerhez.

A legutóbbi - hétfői - közvélemény kutatás átlaga 268,75 forintos eurószintet prognosztizál csatlakozáskor, ami jelentősen eltér a korábbi 255 forintos szinttől. Bár néhányan a korábbi 255 forintos szint mellett kardoskodtak, elhangzott pár 280 forintos jóslat is. Néhány elemző a teljesen szabad, lebegő árfolyamrendszer mellett tette le a voksát.  • Hírek
  • Személyi kölcsön