Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Karácsonyra az autóbontók is ellenőrt kapnak

2008.09.29. 08:17

A hamarosan, akár heteken belül kormány elé kerülő hamisítás elleni nemzeti stratégiában három legveszélyeztetettebbként megjelölt területre koncentrálnak a továbbra is együttműködő hatóságok a következő, kiterjedt fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozat alatt. Ezért a november 20-án kezdődő és január 4-éig tartó akció során az ellenőrök fokozott érdeklődésére számíthatnak az élelmiszeriparban, az élelmiszer és gyógyszer, gyógyhatású készítmény forgalmazásában, a színesfémgyűjtésben és -kereskedelemben érintett vállalkozások és az autóbontók is - mondta a Napinak Kondorosi Ferenc, az Új Rend és Szabadság Program kormánybiztosa. Mivel nem lát esélyt arra, hogy az érintett hatóságok több forrást kapjanak az ellenőrzésekhez, ezért a meglévő kapacitások jobb és szélesebb körű kihasználásától reméli, hogy sikerül előrelépni a feketegazdaság visszaszorításában. Szakértők évente mintegy 3700 milliárd forintra becsülik a feketegazdaság súlyát, ebből a hamisítások okozta kár 100 milliárd forint.

Mindenekelőtt pontosabb adatokra lenne szükségünk, ezért ha a kormány elfogadja a stratégiát, mielőbb nekilátnánk a nemzeti statisztikai adatbázis kialakításához, amelyhez valamennyi érintett hatóság hozzáférne - mondta a kormánybiztos. A jogalkotási feladatok mellett - amilyen a fémgyűjtéssel és -kereskedelemmel kapcsolatos jogszabály megalkotása - fontos szerepe van a hamisítások közvetlen kárát viselő ágazatok képviselőivel való folyamatos egyeztetéseknek is.

A kormánybiztos szerint a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetsége például kedvezően fogadta az egyedi azonosítók bevezetésével kapcsolatos felvetést, és már közel állnak ahhoz, hogy az alkalmazandó technológiát is kiválasszák. Meglátásuk szerint a nyomon követhetőség biztosítása végső soron a fogyasztók érdeke is, és akár a biztosítási díjak csökkenésével is járhat. A hamisításokkal ugyancsak egyre inkább sújtott élelmiszeripar képviselőivel pedig október közepén egyeztetnek. Nem akarjuk előírni az egyedi azonosítók alkalmazását, de szerintem ezeknek a vállalkozásoknak is megérné - tette hozzá Kondorosi Ferenc.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!