Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Karácsonyra az autóbontók is ellenőrt kapnak

2008.09.29. 08:17

A hamarosan, akár heteken belül kormány elé kerülő hamisítás elleni nemzeti stratégiában három legveszélyeztetettebbként megjelölt területre koncentrálnak a továbbra is együttműködő hatóságok a következő, kiterjedt fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozat alatt. Ezért a november 20-án kezdődő és január 4-éig tartó akció során az ellenőrök fokozott érdeklődésére számíthatnak az élelmiszeriparban, az élelmiszer és gyógyszer, gyógyhatású készítmény forgalmazásában, a színesfémgyűjtésben és -kereskedelemben érintett vállalkozások és az autóbontók is - mondta a Napinak Kondorosi Ferenc, az Új Rend és Szabadság Program kormánybiztosa. Mivel nem lát esélyt arra, hogy az érintett hatóságok több forrást kapjanak az ellenőrzésekhez, ezért a meglévő kapacitások jobb és szélesebb körű kihasználásától reméli, hogy sikerül előrelépni a feketegazdaság visszaszorításában. Szakértők évente mintegy 3700 milliárd forintra becsülik a feketegazdaság súlyát, ebből a hamisítások okozta kár 100 milliárd forint.

Mindenekelőtt pontosabb adatokra lenne szükségünk, ezért ha a kormány elfogadja a stratégiát, mielőbb nekilátnánk a nemzeti statisztikai adatbázis kialakításához, amelyhez valamennyi érintett hatóság hozzáférne - mondta a kormánybiztos. A jogalkotási feladatok mellett - amilyen a fémgyűjtéssel és -kereskedelemmel kapcsolatos jogszabály megalkotása - fontos szerepe van a hamisítások közvetlen kárát viselő ágazatok képviselőivel való folyamatos egyeztetéseknek is.

A kormánybiztos szerint a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetsége például kedvezően fogadta az egyedi azonosítók bevezetésével kapcsolatos felvetést, és már közel állnak ahhoz, hogy az alkalmazandó technológiát is kiválasszák. Meglátásuk szerint a nyomon követhetőség biztosítása végső soron a fogyasztók érdeke is, és akár a biztosítási díjak csökkenésével is járhat. A hamisításokkal ugyancsak egyre inkább sújtott élelmiszeripar képviselőivel pedig október közepén egyeztetnek. Nem akarjuk előírni az egyedi azonosítók alkalmazását, de szerintem ezeknek a vállalkozásoknak is megérné - tette hozzá Kondorosi Ferenc.