Klaudia
-4 °C
2 °C

Feleslegesen riasztotta fogyasztóit az Elmű

2004.01.07. 11:35
Az áfakulcs-változás megnöveli a januári villanyszámlákat, de az Elmű időarányosan az alacsonyabb kulccsal számolja a decemberi fogyasztást. A cég félreérthető tájékoztatása következtében meginduló telefonálási hullám miatt összeomlott az Elmű kék száma.
Január elsejétől az életbe lépett változtatások miatt a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) az eddigi 12 százalék helyett 25 százalékos áfával kénytelen számolni, illetve a különbözetet a lakosságra terhelni. Mivel a számlafizetés az áramszolgáltatónál nem havi, hanem harmincnapos periódusokban történik, akad olyan, akiknek a januári számlája decemberi fogyasztást is takar. Alaphelyzetben a cég azt feltételezi, hogy egész hónapban egységesen fogyasztunk áramot. Így ha a harminc napos periódus január 15-én jár le, akkor a vállalat a fogyasztási összeg decemberre eső felénél 12, a másik felénél pedig 25 százalékos áfával számol (arányosan, ha január 10-én jár le a periódus, akkor az összeg kétharmada esik a 12 százalékos kulcs alá).

Félreérthető tájékoztatás

Az áfamegosztással nincs is semmi baj, hiszen a rendszer magától működik, lakossági bejelentés nélkül. Az áramszolgáltató társaság azonban az előző év utolsó napjaiban szétküldte értesítéseit, melyben arra buzdít, diktáljuk be fogyasztásainkat, s spóroljunk magunknak. A problémát az jelenthette, hogy a lakosság nagy része nem tudott arról, hogy az Elmű eleve időarányosan megosztva számolja a költségeinket, így a 25 százalékos áfától megijedve mindenki telefonkagylót ragadott, s hívta a kék számot. A mérőóraállás bediktálásának anyagi vonzata azonban mindössze egy-két forintot jelenthet a villanyszámlákban. Az áramszolgáltatást napi rendszerességgel használók esetében ugyanis nagyjából ekkora lehet a hibahatár az áramszolgáltató számítási módszere és a valóságos fogyasztás között.

Mint azt Boros Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója elmondta, a hirdetmény szétküldésével ők azokat célozták meg, akik a számla januárra eső időszakában egyáltalán nem fogyasztanak áramot - például elmentek nyaralni . Esetükben az aktuális számlán jelzett teljes fogyasztás decemberben történt, tehát a 25 százalékos áfa egyáltalán nem lenne indokolt. Bár nyilvánvalóan a fogyasztóknak mindössze elhanyagolható százaléka tölti otthonától távol január hónapot, mégis, a félreérthető tájékoztatásnak hála rengetegen érezték úgy, ha nem diktálják be decemberi fogyasztásukat, annak komoly anyagi vonzata lehet.

Összeomlott a kék szám

A telefonos roham aztán elsodorta a társaság mérőóra állás bediktálására is alkalmas kék számát. Bár a Matávtól hétfőn kapott információk szerint a 06-40-38-38-38-as szám működik, többszöri, szerda délelőttig tartó hívássorozatunkra is csak foglalt jelzés volt a válasz. Mint azt Boros Norberttől megtudtuk, a számmal valóban gondok vannak, de már dolgoznak a helyreállításán. Egyelőre ott tartanak, hogy az egyes körzeten (Budapest) kívülről érkező hívásokat már fogadja a rendszer. Ha valaki a fentiek ellenére be kívánja jelenteni előző évi fogyasztását, az - ha tudja - 23-ig megteheti.