Ágnes
-1 °C
2 °C

Kamatemelésre kényszerülhet az MNB?

2005.01.18. 07:45
A Morgan Stanley szerint a közelgő parlamenti választások miatt az év második felében nem várhatók strukturális változások, így késhet a költségvetési konszolidáció. A jegybank ezért kénytelen lesz emelni a kamatot a forint védelmében.
A jegybank a második félévben 100 bázispontos kamatemelésre kényszerül a forint védelmében, mivel a parlamenti választások miatt a költségvetési konszolidáció folyamata tovább késlekedhet - elemez a Morgan Stanley. Az infláció első negyedévi lassulása után a magyar pénz- és tőkepiacon befektetőként is érdekelt bankház szerint elfogyhatnak a jó hírek a magyar piacról, és a forint sérülékeny lehet ha változik a globális kockázatvállalási hajlandóság.

Könyvelési trükkök

Ha a carry traderek kivonulnak a forintpiacról, a jegybank akár 100 bázispontos kamatemelésre is kényszerülhet a hazai fizetőeszköz védelmében a második félévben. Elemzői vélemények szerint alakulhatnak úgy is a folyamatok, hogy a jegybank valóban emelési kényszerbe kerül, ám nem biztos, hogy ezt meg is lépi, mivel akkor már tagok lesznek a kormányfő jelöltjei is. A magas kamatok jelenleg védik a magyar deviza árfolyamát az egyensúlyi zavarok hatásaitól.

A kibővített monetáris tanács vélhetően nem szánja el magát nagyobb kamatvágásra - a pénteki jegyzőkönyv tanúsága szerint a jelenlegi MT meglehetősen konzervatívan határozott december 20-án. Várakozásaink szerint a tanács az első negyedév végére 8 százalékra viszi le az alapkamatot - mondta Lányi Bence, a Raiffeisen Értékpapír elemzője (a Morgan Stanley félévkor 7,5 százalékot vár). A Fed ugyanekkorra 100 bázisponttal emeli az amerikai kamatot, így 2,5 százalékponttal szűkül a kamatkülönbözet, ami a továbbra is laza fiskális és lazuló monetáris politikával együtt a forint gyengülését eredményezheti.

Idén ugyanis nem várhatóak strukturális reformok, legfeljebb könyvelési trükkökkel ügyeskedhet a kormányzat, amelyek semmiféle hatást nem gyakorolnak a konvergenciára. A forint jegyzésének gyengülése a második-harmadik negyedévben várható az elemző szerint, de az utolsóra is áthúzódhat. Amennyiben a piac 270 forint fölé tornázza az euró jegyzését, úgy elképzelhető a kamatemelés, mivel ez az árfolyam komoly aggodalomra késztetheti a jegybankot az inflációs cél teljesíthetőségét illetően.