Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Megkezdte működését az EMMA

2004.05.03. 16:02
Hétfőtől kezdte meg működését a munkaügyi nyilvántartás, az EMMA. Az új rendszer révén erősödik a munkavállalók jogbiztonsága, javul a munkapiac átláthatósága.
Megkezdte működését az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA), a budapesti számítógépes adatközpontot Burány Sándor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter adta át hétfőn rendeltetésének.

Hétfőtől igényelhető

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón a miniszter elmondta: a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók hétfőtől már igényelhetik a lakóhelyük szerint illetékes munkaügyi kirendeltségeken a PIN-kódot, melynek segítségével telefonon és az interneten is lekérdezhető, hogy bejelentette-e őket munkaadójuk, illetve milyen adatokkal, alapbérrel történt meg ez a bejelentés.

Ez a különféle jogszerző idők miatt fontos. A PIN-kód a munkaügyi kirendeltségeken személyesen igényelhető, illetve vehető át. Az EMMA elsődleges célja - hangsúlyozta Burány Sándor, hogy pontos és megbízható információkat nyújtson a munkaviszonyokról, az elmúlt időszakban csak becsült számokkal rendelkeztünk erről.

Erősödő jogbiztonság

Az EMMA révén erősödik a munkavállalók jogbiztonsága, javul a munkaerőpiac átláthatósága. Eredményesebbé válhat a munkaügyi ellenőrzés, s teljesíthetők az európai uniós adatszolgáltatások.

Az EMMA adatrendszer tartalmazza a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók személyi adatait, TAJ-számát, állampolgárságát, személyi alapbérét, munkaidejének hosszát, az adott munkaviszonyhoz kapcsolódó végzettséget, képzettséget, illetve a munkáltató azonosító adatait.

Az új munkaviszonyok létesítését azonnal, még a munkaviszony megkezdése előtt, illetve a munkaviszony megszűnését az azt követő egy munkanapon belül kell bejelentenie a munkáltatónak az adatbázisba. Ez teljesíthető személyesen, vagy postai úton, valamint a PIN-kód kiváltásával telefonon, illetve az interneten.