István, Vajk
19 °C
33 °C

Beperli a magyar államot egy belga cég

2007.02.27. 13:28
A befektetői érdekekre hivatkozva pert indít a magyar állam ellen a Dunamenti Erőmű Rt. tulajdonosa, a belga Electrabel-Suez. A cég vezérigazgatója azt mondta, 2006-ban súlyosan diszkriminálták társaságunk magyarországi tevékenységét.

Egyre több a bizonytalanság az erőművek hosszú távú áramvásárlási megállapodásaival (htm) kapcsolatosan. A közelgő teljes piacnyitás ugyanis alapvetően megváltoztatja majd az erőművek és a kereskedők, köztük a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. pozícióját is.

Amennyiben az állam felbontja a privatizációs szerződések részét képező htm-eket, ezt csak úgy teheti meg, hogy minden szereplőre egyenlő elbánást alkalmaz – mondta sajtótájékoztatóján Kuhl Tibor, a francia-belga Electrabel-Suez többségi tulajdonában lévő Dunamenti Erőmű Rt. vezérigazgatója. A fair piaci verseny érdekében Kuhl támogatná a Gazdasági Versenyhivatal htm-ekre vonatkozó versenyfelügyeleti eljárását is.

A belga anyacég szeptemberi döntésének megfelelően az Electrabel-Suez továbbra is tervezi, hogy befektetői érdekei védelmében beperli a magyar államot. A nemzetközi választott bíróságra benyújtandó keresetük az energiachartán és a befektetői érdekek védelméről szóló nemzetközi megállapodásokon alapul. Nagyon sajnálom, hogy így alakult a helyzet, de úgy érezzük, hogy 2006-ban súlyosan diszkriminálták társaságunk magyarországi tevékenységét – mondta Kuhl.

A vezérigazgató emellett messzemenőkig aggályosnak tartja a szén-dioxid-kvóta kiosztását is mind a meglévő erőművi blokkok jövőbeni működése, mind az új fejlesztések tekintetében. A Dunamenti Erőmű több mint 1 milliárd köbméteres éves földgázfelhasználásával a legnagyobb magyar gázfogyasztó. Ennek ellenére a társaság előkészítés alatt álló G3-as projektjét a hatóságok a kvóta kiosztásánál egyáltalán nem vették figyelembe.

Tavaly a Dunamenti Erőmű az IFRS szerinti, eszközarányos nyereség szerint számolva 10 milliárd forint adózás utáni eredményt könyvelt el, ami 11 százalékos növekedést jelent a 2005-ös adathoz képest. A Dunamenti Erőmű Magyarország egyik legnagyobb erőműve, 1800 megawatt beépített villamosenergia- és 1000 megawatt hőtermelő-kapacitással.