Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Beperli a magyar államot egy belga cég

2007.02.27. 13:28
A befektetői érdekekre hivatkozva pert indít a magyar állam ellen a Dunamenti Erőmű Rt. tulajdonosa, a belga Electrabel-Suez. A cég vezérigazgatója azt mondta, 2006-ban súlyosan diszkriminálták társaságunk magyarországi tevékenységét.

Egyre több a bizonytalanság az erőművek hosszú távú áramvásárlási megállapodásaival (htm) kapcsolatosan. A közelgő teljes piacnyitás ugyanis alapvetően megváltoztatja majd az erőművek és a kereskedők, köztük a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. pozícióját is.

Amennyiben az állam felbontja a privatizációs szerződések részét képező htm-eket, ezt csak úgy teheti meg, hogy minden szereplőre egyenlő elbánást alkalmaz – mondta sajtótájékoztatóján Kuhl Tibor, a francia-belga Electrabel-Suez többségi tulajdonában lévő Dunamenti Erőmű Rt. vezérigazgatója. A fair piaci verseny érdekében Kuhl támogatná a Gazdasági Versenyhivatal htm-ekre vonatkozó versenyfelügyeleti eljárását is.

A belga anyacég szeptemberi döntésének megfelelően az Electrabel-Suez továbbra is tervezi, hogy befektetői érdekei védelmében beperli a magyar államot. A nemzetközi választott bíróságra benyújtandó keresetük az energiachartán és a befektetői érdekek védelméről szóló nemzetközi megállapodásokon alapul. Nagyon sajnálom, hogy így alakult a helyzet, de úgy érezzük, hogy 2006-ban súlyosan diszkriminálták társaságunk magyarországi tevékenységét – mondta Kuhl.

A vezérigazgató emellett messzemenőkig aggályosnak tartja a szén-dioxid-kvóta kiosztását is mind a meglévő erőművi blokkok jövőbeni működése, mind az új fejlesztések tekintetében. A Dunamenti Erőmű több mint 1 milliárd köbméteres éves földgázfelhasználásával a legnagyobb magyar gázfogyasztó. Ennek ellenére a társaság előkészítés alatt álló G3-as projektjét a hatóságok a kvóta kiosztásánál egyáltalán nem vették figyelembe.

Tavaly a Dunamenti Erőmű az IFRS szerinti, eszközarányos nyereség szerint számolva 10 milliárd forint adózás utáni eredményt könyvelt el, ami 11 százalékos növekedést jelent a 2005-ös adathoz képest. A Dunamenti Erőmű Magyarország egyik legnagyobb erőműve, 1800 megawatt beépített villamosenergia- és 1000 megawatt hőtermelő-kapacitással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?