Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A következő télen gond lehet az energiapiacon

2003.12.30. 09:12
Középtávon, ha a régebbi erőművek továbbra is megbízhatóan működnek, biztosnak látszik a villamosenergia-rendszer forrásoldala - áll a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Rt. közép- és hosszú távú prognózisában. Gondot a 2004-2005-ös tél okozhat, amennyiben addig nem helyezik üzembe a paksi atomerőmű kettes blokkját, ugyanis környezetvédelmi okokból a jövő év végén több erőművet is leállíthatnak.
A Mavir szerint mindenképpen el kell kezdeni egy tárolós erőmű létesítésének előkészítését, ez a feltétele annak, hogy az évtized végétől jól szabályozható legyen a villamosenergia-rendszer. Emellett egy új nagy és több kisebb erőművel korszerűsödhet az ország erőműparkja.

Hosszú távon, azaz 2006-2010 között legalább 300-400 megawatt energiával kellene kiegészíteni az ellátást, valamint a tüzelőanyag-ellátás rugalmasságának érdekében - azaz azért, hogy minél többféle anyag álljon rendelkezésre az áramtermeléshez - el kellene kezdeni egy széntüzelésű erőmű építését. A Mavir szerint ebben az időszakban mintegy 400 megawatt beépített teljesítményre futhat fel a megújuló energiaforrásokra alapozott erőművi kapacitás is.

A 2011-2020 közötti időszakban a Mavir szerint szükség van valamilyen tárolós nagy erőműre is, amelyre a legcélszerűbb szivattyús, tárolós vízerőművet létrehozni. Ekkor épülhet egy új, lignittüzelésű erőmű, ekkor léphet üzembe egy vagy több kétblokkos, importszénnel működő, menetrendtartó erőmű is - áll a prognózisban. A Mavir javaslatai szerint a kormánynak folytatnia kell a kapcsolódó jogszabályok korszerűsítését, de az államnak távol kellene maradnia az erőmű-beruházásoktól.