Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Visszatérhet a piacra a K&H Equities

2004.04.02. 08:18
A PSZÁF megszüntette a K&H Equities tevékenységének tavaly augusztus óta érvényben lévő felfüggesztését. A brókercég ugyanis az anyabank tőkeemelésének jóvoltából már rendelkezik az ügyfelekkel szemben a továbbiakban esetleg felmerülő kötelezettségek biztosításához szükséges fedezettel.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tegnap megjelent határozatában megszüntette a K&H Equities tevékenységének tavaly augusztus óta érvényben lévő felfüggesztését. A szervezet honlapján közzétett dokumentum szerint a K&H Equities a helyreállítási tervben foglaltakat az előírtak szerint végrehajtotta: tőkehelyzetét rendezte, a szükséges céltartalékot megképezte, a társaság tulajdonosa a magyar jog szerint érvényesíthető, feltétel nélküli kötelezettségvállalásáról szóló nyilatkozatát a PSZÁF részére megküldte.

A felügyelet előírásainak teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges volt az anyavállalat segítsége. A K&H Bank ugyanis azok után, hogy megszerezte a brókercég teljes tulajdonát az ABN Amro Banktól, 2004. február 2-i hatállyal az Equities alaptőkéjét 666 666, a brókercég saját tőkéjét pedig 8,6 millárd forinttal emelte meg.

Ugyanakkor az utóvizsgálat azt is megállapította, hogy a társaság működésében még tapasztalhatóak hiányosságok és szabálytalanságok. Ezek megszüntetése érdekében a felügyelet felszólította a brókercéget, hogy tegye meg a szükséges lépéseket: egyebek mellett biztosítsa a jogszabályi előírásoknak megfelelő tőkehelyzet fenntartását, és tegyen eleget a pénzmosás megelőzéséről szóló jogszabályi rendelkezéseknek. Mindezeknek a szabálytalanságoknak a súlya ugyanakkor már nem indokolja, hogy a társaság befektetési szolgáltatási, valamint kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységének felfüggesztését továbbra is meghosszabbítsa a PSZÁF.