Ervin
14 °C
22 °C

Olcsóbb lesz az eredetvizsgálat

2004.06.11. 17:13
A Belügyminisztérium megállapította és jogszabályban előírta a gépjárművek előzetes eredetiségvizsgálatának díjait, ezek általában alacsonyabbak a jelenlegi piaci áraknál. Rezván Balázs, az egyik eredetiségvizsgálattal foglalkozó cég képviselője eredményesnek minősítette a BM és a vállalkozások tárgyalásait.
"A díjak a vizsgálati csoportok döntő hányadában alacsonyabbak, mint a jelenleg fizetendő jellemző piaci ár, továbbá helytől és vállalkozástól függetlenül kötelezően alkalmazandók" - tudatta az közleményben a tárca sajtóosztálya. A tájékoztatás szerint például a kétezer köbcentiméterig terjedő személygépkocsik esetében mintegy kétezer forinttal kell majd kevesebbet fizetni, a nagyobb kategóriáknál a megtakarítás akár a 8-10 ezer forintot is elérheti. A tehergépkocsiknál és az autóbuszoknál 10-20 ezer forintot lehet majd megtakarítani, ugyanakkor a kisebb hengerűrtartalmú motorok esetében magasabb lesz a díj.

Feltételek

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az Országgyűlés döntése alapján hatósági eljárás keretében kell végrehajtani az eredetiségvizsgálatot, ugyanakkor a hatósági eljárás bevezetésének ideje alatt a jelenleg e tevékenységgel foglalkozó vállalkozások meghatározott feltételek elfogadásával tovább végezhetik munkájukat az eddigi technológiai rendben.

Tudatják, hogy a BM tárgyalásokat kezdeményezett az eredetiségvizsgáló vállalkozásokkal a hatósági eljárásban való közreműködésük céljából, s az egyeztető tárgyalások eredményesen zárultak. A Belügyminisztérium a vele közreműködni szándékozó vállalkozásokkal megállapodást köt, majd az eredetiségvizsgálattal foglalkozó telephelyek listáját még júniusban több fórumon is közzéteszi.

A Közbeszerzési Döntőbizottság még áprilisban ideiglenesen felfüggesztette a Belügyminisztérium gépjárművek eredetvizsgálatára kiírt pályázatát, s lapértesülések szerint ez összefüggésben áll azzal, hogy öt eredetiségvizsgáló cég üzleti titok megsértése miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett korábban, ugyanis az eredetiségvizsgálók által kidolgozott technológia egy idegen céghez került.

Helyére került dolgok

Rezván Balázs, az egyik eredetiségvizsgálattal foglalkozó cég képviselője az MTI-nek pénteken úgy nyilatkozott: "a csütörtöki tárgyaláson helyre kerültek a dolgok, a korábbiakhoz képest konstruktívabb volt sokkal a tárgyalás, és sikerült megállapodásra jutni". A korábbiakkal ellentétben a feljelentésről a csütörtökön nem esett szó. Úgy tűnik, hogy megállapodásra is jutottak abban, hogy a mostani eredetiségvizsgáló cégek a hatósági eljárásban is folytathatják munkájukat.

Rezván Balázs a BM-mel folytatott május 28-i tárgyalás után azt közölte az MTI-vel, hogy feljelentésük visszavonása érdekében a minisztérium nyomást gyakorolt a cégekre. A BM azért hívta össze a tanácskozást, hogy szándéknyilatkozatot kapjon tőlük arról, hogy az eredetiségvizsgálat további működése érdekében hajlandóak-e az eddig használt módszerekkel 2004. szeptember 1-jéig továbbvinni az eredetiségellenőrzést, miután a fővállalkozókkal kötött szerződése megszűnt a minisztériumnak.

A tárgyalás során minden társaság igenlően nyilatkozott erről a kérdésről. Ezt követően a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának vezetője, Urbán György arról kérdezte meg a jelenlévőket, fenntartják-e továbbra is korábban megtett büntetőfeljelentésüket. A feljelentésről pénteken Rezván Balázs azt mondta, hogy a feljelentés fenntartása nem a mi döntésünk, mert az olyan cselekményekre irányul, amelyek esetleg hivatalból üldözendők. "Ha akarnám sem tudnám visszavenni" - tette hozzá.