Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Értékbecslés a minisztériumi épületeknél

2006.11.29. 07:24
December elejére készíti el a kormányzati ingatlanok értékbecslését. Az Immo-Bill-Reorg összesen 31 ingatlan értékbecslését végzi el, ennek fajlagos ára ingatlanonként 633,6 ezer forint. A földhivatali lapokon található hiányosságok miatt nem tudták időben befejezni a munkát.

Egy-másfél héten belül befejezi a minisztériumi ingatlanok értékbecslését az Immo-Bill Zrt. és a Reorg Zrt. alkotta konzorcium - mondta a Napi Gazdaságnak Barna István, az Immo-Bill Zrt. vezérigazgatója. A felmérés november végére tervezett befejezését leginkább a földhivatali nyilvántartás kisebb hiányosságai késleltették, azonban ez nem befolyásolta az épületek értékének és hasznosítási lehetőségének meghatározását.

Az épületek tulajdoni lapján gyakran a korábbi - esetenként akár az ötven évvel ezelőtti - tulajdonosok szerepelnek, vagy a helyrajzi számok, az utcanevek változását nem vezették át a tulajdonosok, illetve a földhivatal. Bizonyos esetekben az eredeti tervrajzok részben vagy teljesen hiányoznak, így az értékbecslőknek kell azokat - a helyszínt felmérve - újrarajzolniuk. Más épületeknél például a kerítés nyomvonala nem követi a földhivatalban rögzítettet.

A feltárt hiányosságokat az értékbecslők az épületekről készülő jelentésükben feltüntetik a Kincstári Vagyoni Igazgatóság számára.(A minisztériumi épületeknél nem, de más, például lakóházak esetében gyakori probléma a széljegyzeten szereplő akár több tucat feljegyzés is, amelyeket nem vezettek át a tulajdoni lapra; vagy az ingatlanra vonatkozó zálogjogot nem törölték, vagy arra éppen több bank is be van jegyezve.) A konzorcium munkáját némileg még az is hátráltatta, hogy egyes épületek nem bejárhatók, azokat csak külön kísérettel mérhették fel.

Az Immo-Bill-Reorg összesen 31 ingatlan értékbecslését végzi el, ennek fajlagos ára ingatlanonként 633,6 ezer forint. Az épületek közül hét áll műemléki védettség alatt (az FVM épületét nem kell felmérnie a cégeknek, mivel azt az új kormányzati negyed megvalósítása után is hasznosítaná a kormányzat, ide költözne a Miniszterelnöki Hivatal, valamint a miniszterelnök és apparátusa). Egy-egy minisztériumi épületről mintegy ötvenoldalas jelentést készít a konzorcium, ebben vizsgálják azok építészeti, műszaki állapotát, a műemléki védettség indokoltságát (például az egyik épület csak részben védett, amelynek megszüntetését az értékbecslők szerint kezdeményezni lehetne), a környezetét és a hatályos szabályozási előírásokat, illetve azok megváltoztatására is tesznek javaslatot.

Az ár mellett a hasznosítási lehetőségekre is kitérnek, a műemléki védettség miatt például a Pénzügyminisztérium esetében az eladás helyett a kulturális célú hasznosítás is ajánlható. A minisztériumi épületek száma 33, amelyek becsült értéke mintegy százmilliárd forint. A központi költségvetési szervek által használt kincstári épületek száma Budapesten összesen 2501, nyilvántartási értékük 427 milliárd forint.