Ervin
14 °C
22 °C

Félár után ingyenes lett az Esti Hírlap

2003.03.31. 11:18
Két-három hónapon keresztül 150 ezer példányban ingyen osztogatják a napilapot, kezdetben Budapesten, majd a megyeszékhelyeken. Az ok: másodszor is elutasították a kiadó mozgóárusításra szóló kérelmét.
Hétfőtől szó szerint az utcára került az Esti Hírlap, hiszen ezentúl - akárcsak egy szórólapot - Budapest szerte diákrikkancsok osztogatják a napilapot. A döntés félig-meddig kényszerből született, mivel a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottsága másodszorra is elutasította a kiadó mozgóárusításra szóló kérelmét - magyarázta a Napi gazdaságnak F. Takács István, az Esti Hírlap Kiadó és Vagyonkezelő Rt. (EHK) ügyvezető igazgatója.

Először az Esti Hírlap újraindításának napját, március 3-át követően tudatták a kiadóval a rikkancsárusítás elutasítását. Így a Lapkerrel kötött korábbi megállapodás nyomán az egyetlen délután megjelenő napilapot csak az újságosstandokon lehetett megvásárolni. Az időközben a Fővárosi Önkormányzathoz ismét benyújtott - részben módosított - mozgóárusítási engedély iránti kérelmet újra elutasította a városképvédelmi bizottság. F. Takács tájékoztatása szerint indoklást nem kaptak.

Kárba veszett rikkancsruhák

A kiadó döntése alapján a tervek szerint két-három hónapon keresztül 150 ezer példányban ingyen osztogatják a napilapot, kezdetben Budapesten, majd a megyeszékhelyeken is. Bár a mostani lépést megelőzően előbb fél árra csökkentve, 48 forintért adták az Esti Hírlapot, az ügyvezető szerint anyagilag lényegében nem éri hátrány az EHK-t, mivel ingyenes kiadvány terjesztéséhez nem kell engedély. Ugyanakkor az eddig elkészült több száz esti hírlapos rikkancsruhát is - végre - felhasználhatják, amelyek elkészíttetése amúgy is szerepelt a lapindítási költségek között.

Nem lesz a Metro konkurenciája

F. Takács szerint a 150 ezres terjesztéstől azt várják, hogy az eddigi kedvező fogadtatás után az olvasóközönség szélesebb körben is megismeri s a későbbiekben igényli is a lapot, amit megrendeléseikkel értékelnek majd a potenciális hirdetők.

A kiadóigazgató az új helyzet utáni tervekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mivel az ingyenes terjesztés hatásait csak később értékelik. Megítélése szerint a szintén ingyenesen kapható Metro újságnak inkább kiegészítője lesz az Esti Hírlap, mintsem konkurenciája.