Piroska
3 °C
4 °C

Máris népszerű az E-111-es

2004.07.16. 08:34
Óriási az érdeklődés az E-111-es nyomtatvány iránt, a csatlakozás óta 72 ezer külföldre utazó igényelte, az OEP azonban utasbiztosítás megkötését is javasolja.
Az EU-csatlakozás óta már 72 ezer külföldre utazó igényelte az E-111-es nyomtatványt, mely az unióban jogosít fel a sürgős egészségügyi ellátás igénybevételére. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) ingyenesen igényelhető blanketta mellé célszerű utasbiztosítást is kötni - mondta Lengyel Balázs, az OEP főosztályvezetője.

Ajánlott

A hosszabb ideig külföldön tartózkodóknak mindenképpen ajánlott az E-111-es nyomtatvány kiváltása, ám a rövid időre utazóknak érdemes megfontolniuk: a nyomtatvány helyett nem elegendő-e az utasbiztosítás. Ennek eldöntéséhez segít a nyújtott szolgáltatások körének összevetése.

Az E-111-sel az unió tagállamaiban csak a kinti tb-vel szerződött kórház, rendelő kereshető fel, s csak az orvosilag szükségesnek ítélt szolgáltatás jár térítésmentesen. Így az adott országban szokásos önrészt a magyaroknak is meg kell fizetniük. Ausztriában például a kórházi ellátásért naponta 7,70-9 euró, a gyógyszerekért 4,25 euró a térítési díj. Görögországban a gyógyszerek árának 25 százalékát, Szlovéniában az orvosi ellátás költségének öt-húsz, a kórházi gyógykezelésnek pedig a 15 százalékát kell megfizetni.

Biztosítás

Utasbiztosítási szerződés fejében viszont a beavatkozások a legközelebbi, akár magánorvosnál is ingyen igényelhetők. A szerződések általában az egészségügyi ellátásokon kívüli esetekre is vonatkoznak, például tartalmazzák a poggyászbiztosítást és - tragikus esetben - a halottszállítás költségeit is.

Lengyel Balázs azt is elmondta: a magyar biztosítottak külföldi gyógykezelésének költségeihez akkor is hozzájárul az OEP, ha nem váltották ki az E-111-est. Ám így rosszabbul járhatnak, mivel harminc-negyven százalékos különbségek is lehetnek a nyomtatvány melletti és a kórház piaci tarifája szerinti árak között. A magyar társadalombiztosító ugyanis csak az ottani tb által a saját biztosítottaknak térített összeget utalja át a partnerbiztosítónak, az árkülönbözet a beteg zsebét terheli.

Majd kiderül

Féléves elszámolás van az EU-tagállamok társadalombiztosítói között, így egyelőre nem tudni, hogy az E-111-es nyomtatvánnyal májustól hányan vettek igénybe külföldi gyógykezelést. A nyomtatvány egyébként kilencven napig érvényes, de szükség szerint ismételten igényelhető. A hosszabb ideig külföldön tartózkodóknak - tanulók, munkavállalók - az OEP egy évre is kiadja a nyomtatványt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!