Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Máris népszerű az E-111-es

2004.07.16. 08:34
Óriási az érdeklődés az E-111-es nyomtatvány iránt, a csatlakozás óta 72 ezer külföldre utazó igényelte, az OEP azonban utasbiztosítás megkötését is javasolja.
Az EU-csatlakozás óta már 72 ezer külföldre utazó igényelte az E-111-es nyomtatványt, mely az unióban jogosít fel a sürgős egészségügyi ellátás igénybevételére. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) ingyenesen igényelhető blanketta mellé célszerű utasbiztosítást is kötni - mondta Lengyel Balázs, az OEP főosztályvezetője.

Ajánlott

A hosszabb ideig külföldön tartózkodóknak mindenképpen ajánlott az E-111-es nyomtatvány kiváltása, ám a rövid időre utazóknak érdemes megfontolniuk: a nyomtatvány helyett nem elegendő-e az utasbiztosítás. Ennek eldöntéséhez segít a nyújtott szolgáltatások körének összevetése.

Az E-111-sel az unió tagállamaiban csak a kinti tb-vel szerződött kórház, rendelő kereshető fel, s csak az orvosilag szükségesnek ítélt szolgáltatás jár térítésmentesen. Így az adott országban szokásos önrészt a magyaroknak is meg kell fizetniük. Ausztriában például a kórházi ellátásért naponta 7,70-9 euró, a gyógyszerekért 4,25 euró a térítési díj. Görögországban a gyógyszerek árának 25 százalékát, Szlovéniában az orvosi ellátás költségének öt-húsz, a kórházi gyógykezelésnek pedig a 15 százalékát kell megfizetni.

Biztosítás

Utasbiztosítási szerződés fejében viszont a beavatkozások a legközelebbi, akár magánorvosnál is ingyen igényelhetők. A szerződések általában az egészségügyi ellátásokon kívüli esetekre is vonatkoznak, például tartalmazzák a poggyászbiztosítást és - tragikus esetben - a halottszállítás költségeit is.

Lengyel Balázs azt is elmondta: a magyar biztosítottak külföldi gyógykezelésének költségeihez akkor is hozzájárul az OEP, ha nem váltották ki az E-111-est. Ám így rosszabbul járhatnak, mivel harminc-negyven százalékos különbségek is lehetnek a nyomtatvány melletti és a kórház piaci tarifája szerinti árak között. A magyar társadalombiztosító ugyanis csak az ottani tb által a saját biztosítottaknak térített összeget utalja át a partnerbiztosítónak, az árkülönbözet a beteg zsebét terheli.

Majd kiderül

Féléves elszámolás van az EU-tagállamok társadalombiztosítói között, így egyelőre nem tudni, hogy az E-111-es nyomtatvánnyal májustól hányan vettek igénybe külföldi gyógykezelést. A nyomtatvány egyébként kilencven napig érvényes, de szükség szerint ismételten igényelhető. A hosszabb ideig külföldön tartózkodóknak - tanulók, munkavállalók - az OEP egy évre is kiadja a nyomtatványt.