Hella
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Vezércsere az ESZA Kht. élén

2008.09.12. 11:44
Felmentették az egyes uniós támogatások kezelésével foglalkozó ESZA Kht. vezetőjét, Tátrai Ferencet – értesült az Index. A munkaügyi tárca megerősítette a felmentés tényét, és közölte: az új vezetőtől egyebek mellett a társaság megítélésének javulását várják. Az ESZA által kezelt pályázatokra nagyon sok olvasó panaszkodott az Indexnek is.

Tátrai Ferenc helyett Lebovits Gábor vette át az ESZA Kht. irányítását – erősítette meg az Index értesüléseit a munkaügyi minisztérium. Az állami tulajdonú társaság egyes uniós támogatások kezelését látja el, és munkájára – ezt a lapunk korábbi cikkeire érkezett olvasói levelek is megerősítik – nagyon sok panasz volt az utóbbi években. Tátrai 2001-től állt az akkor még több minisztérium közös tulajdonában álló kht. élén, azóta többször, legutóbb 2007-ben erősítették meg tisztségében, elvileg 2009. január 1-jéig szólt a vezetői megbízása.

A vezetőváltással kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszában a problémákat közvetve a minisztérium is elismeri, amikor azt írja: "Az új ügyvezető felé kiemelt elvárás a ESZA Kht. általános közmegítélésnek javítása, egyes folyamatok optimalizálása, ezáltal a kht. hatékonyságának növelése". A minisztérium a döntést azzal indokolta, hogy az ESZA 2007-es átalakulása, "a feladatok megsokszorozódása és a felelősség további növekedése tette elengedhetetlenné, hogy a tulajdonos-fenntartó, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium az ügyvezetői igazgatói váltásról szóló döntést hozza meg".

Az ESZA Kht., mint közreműködő szervezet a munkaügyi minisztérium, a Nemzeti Civil Alapprogram, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram több milliárd forint értékű, nagy mennyiségű pályázatát, emellett elsősorban az Európai Szociális Alaphoz kötődő uniós programokat és kiemelt projekteket kezel. A szervezet most is mintegy harmincezer pályázat kezelését látja el, vagyis komoly súlya van a hazai és az uniós forrásokból finanszírozott programok megvalósításában.

Az ESZA új vezetője 1961-ben született, okleveles közgazdász és okleveles agrármérnök. Mostani kinevezése előtt közvetlenül a Nemzeti Üdülési Szolgálat ügyvezetője és az országos távmunka tanács tagja volt, korábban egyebek mellett a Trust Befektetési Alapkezelő felügyelőbizottságának volt tagja. Lebovitstól a minisztérium azt várja, hogy a kht. a továbbiakban a pályázók, az adófizetők, a szakmai felügyeleti szerv és a tulajdonos megelégedésére végezze munkáját. A tárca sajtóosztálya kitér arra is: a minisztérium a továbbiakban is számít a leköszönt ügyvezető, Tátrai Ferenc szakmai tapasztalatára, tudására és munkájára.