Jobb nem tudni, mit eszünk

2007.07.26. 01:20
Ezen a nyáron az élelmiszerlánc egészét ellenőrzik a hatóságok, amelyek olykor keményen büntetnek is. A már feldolgozott vizsgálatok alapján elmondható, hogy szinte minden területen akadtak szabálytalanságok. Az ellenőrök eddig 33 terméket vontak ki a forgalomból, közülük tízféle borászati terméket. De gondok voltak a tejtermékekkel, húsokkal, és még a mézzel is.

Az agrártárca felkérésére az élelmiszerlánc teljes területén összehangolt ellenőrzést folytat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága (MgSzH ÉTBI), együttműködve a Központi Borminősítési Igazgatósággal, valamint a Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósággal – tájékoztatott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszer-biztonsági osztályvezetője, Deák Ferenc. A nyári kiemelt élelmiszer-ellenőrzések folyamatosak; a június 18. és július 1. közötti időszak adatait már feldolgozták; lesz egy összegzés július 29. után is, az egész sorozat augusztus 24-én fejeződik be.

Mindent vizsgálnak

Kiemelten vizsgálják a méz termelését, feldolgozását és forgalmazását, a szarvasmarhatelepeken az egységes azonosítási rendszert (ENAR) és egyes járványvédelmi előírások betartását s az állatszállításokat állatvédelmi szempontból. Az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás területén kiemelt irány a hűtési lánc biztosítása az alapanyagok és a késztermékek kiszállítása és tárolása során, valamint a nyomon követhetőség – ami az élelmiszer-biztonság és a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából egyaránt fontos –, különösen a sertéshúsnál és a sertéshústermékeknél. Az élelmiszerek közül fokozottan ellenőrzik a tejtermékeket, az ásványvizeket, a sört, a jégkrémeket, valamint az előkészített húsok előállítását és forgalmazását.

A borászati termékek ellenőrzése a hazai és külföldi származású, magas árfekvésű táj- és minőségi palackos borokra, illetve a borpárlatokra, brandykre terjed ki. A zöldség-gyümölcs szektorban egyrészt a növényvédőszer-maradékokra, másrészt a forgalmazási, minőségi szabványokra figyelnek különösen, a takarmánykereskedelem ellenőrzése a házi kedvenceknek szánt takarmányokra, különösen a nyers állati eredetű termékekre fokuszál. A már feldolgozott ellenőrzések során – azaz július elsejéig – a méztermelésnél elsősorban a kistermelőknél, méhészeknél találtak hiányosságokat a nyilvántartások vezetésében, a felvásárlóknál és a csomagolóknál nem tapasztaltak szabálytalanságot.

Mindenki szabálytalan

A szarvasmarha-ágazatban az ENAR-rendszerrel volt a legtöbb gond, egyéb nyilvántartási, illetve járványvédelmi hiányosságok mellett. A vágóhidakon több esetben nem felelt meg az állatszállítások állatvédelmi előírásainak a szállítmányt kísérő dokumentáció vagy a szállító jármű alkalmassága, illetve az állatok elhelyezése, ezek kapcsán hatósági intézkedésekre került sor.

A tejfeldolgozó üzemeknél a beszállítók járványtani igazolásával, illetve a hűtési lánc biztosításával voltak olykor minőségvédelmi bírsághoz is vezető bajok. A sertésvágóhidak, -feldolgozók vizsgálatakor mind a nyomon követhetőség, mind a hűtési lánc, mind a melléktermékek kezelése esetében találtak elmaradásokat (egyebek mellett), ezeknél azonnali intézkedésre szólították fel a tulajdonosokat.

Egy lakossági bejelentést követő ellenőrzés nyomán illegális tevékenységet is felszámoltak, állat-egészségügyi bírság kiszabása mellett. A takarmánykereskedelemben hazai és külföldi tételeket is ellenőriztek, itt főleg a jelöléseket érték kifogások, de lejárt szavatossági idővel, a hűtési lánc megszakadásával is találkoztak, és a nyomon követhetőség sem volt mindig megfelelő.

Kivonták a forgalomból

Összesen 33 tételt vontak ki a forgalomból, bírságot egy esetben szabtak ki. A borászati termékek közül tíz tételt kifogásoltak – mind hazai előállítású volt –, főleg minősítési és jelölési, két esetben összetételi hiba miatt. Hatszor vontak ki árut a forgalomból, ezek miatt bírságoltak is. A kevés jó hír egyike, hogy a zöldség- és gyümölcsellenőrzések során a laboratóriumok vizsgálatai nem jelentettek növényvédőszer-maradékot tartalmazó terméket.

A forgalmazási minőségi szabványokat figyelő Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat folyamatosan végzi a kockázatbecslésen alapuló belföldi ellenőrzéseket; az adott időszakban 58-szor vetettek ki minőségvédelmi bírságot; a leggyakrabban kifogásolt termék a vöröshagyma és a görögdinnye volt. A leggyakoribb ok a jelölési és a romlóhiba, ezek következtében az esetek döntő többségében megtiltották a forgalmazást. Egy tétel vöröshagyma jelölési hiányosságai miatt 2 179 680 forint bírságot szabtak ki, ezenkívül az ellenőrök kilencszer vetettek ki 100 000 forint feletti bírságot.