Emőke
-4 °C
9 °C

Alapítson európai gazdasági egyesülést!

2003.04.28. 09:13
Új cégformákkal bővül a magyar gazdasági jog fogalomtára az EU-csatlakozás nyomán. Az európai gazdasági egyesülés és az európai társaság cégformák részletes szabályozását őszre ígéri a szaktárca.
Új cégformákat vezetnek be a magyar társasági jogba az uniós csatlakozás során, az európai gazdasági egyesülést (ege.) és az európai társaságot (et.) - tudta meg a Napi Gazdaság Tamásné Nagy Erzsébettől, az Igazságügyi Minisztérium (IM) főosztályvezető-helyettesétől. Az et. jogi szabályozásának adaptálására 2004 novemberéig adott határidőt az Európai Bizottság, de az IM már idén ősszel javaslatot tesz a tartalmi változásokra.

Mi micsoda?

Az ege nagyon hasonlít a nálunk is ismert társasági egyesülésre - magyarázta az Indexnek Nagy Erzsébet. Különböző tagországok vállakozásai alakíthatnak európai egyesülést, hogy hatékonyabban tudjanak kooperálni. Érdekessége, hogy nem az ege maga adózik, hanem annak tagjai, ha egyáltalán.

Az európai társaság hasonló képződmény lesz, csak részvénytársasági formában.

Az ege.-ről szóló EU-rendelet automatikusan a belső jog részévé válik a csatlakozással, így nincs jogharmonizációs kötelezettség a cégeljárással kapcsolatban - mondta Tamásné. A rendelet néhány kérdésben választási lehetőséget ad a nemzeti szabályozóknak, így ezekben jogalkotási feladatok is vannak, ezeket tartalmazza az IM jogharmonizációs törvényjavaslata.

Terhelő részletek

A cégnyilvántartást országonként eltérő formában működtetik, van ahol a kamara, máshol a bíróság vagy más hatóságok végzik a bejegyzést. A már parlament előtt fekvő törvénymódosítási javaslat szabályozza az új cégformák esetében nyilvánosságra hozandó információk körét - közölte a főosztályvezető-helyettes. A kooperációs társasági formaként bevezetendő ege.-re is vonatkozik a társasági törvény általános része, a cégformát szabályozza a cégtörvény, emellett azonban végrehajtási rendeletekben kell meghatározni az új cégjegyzékszámokat, valamint hogy milyen különleges adatokat kell feltűntetni a cégkivonaton.

Jelentős terheket róhat a magyar cégnyilvántartási rendszerre az az elfogadásra váró EU-direktíva, amely szerint az aktuális ügyek mellett tíz évre visszamenőleg is digitalizálni kell a cégadatokat - mondta Tamásné. A tervek szerint 2007-ig kellene elkészülni a tagállamoknak az elektronikus adatbázissal, így az IM-ben napirenden tartják a kérdést.

A jelenlegi informatikai háttér mellett lehetetlen lenne a vállalkozás kivitelezése, még nem lehet tudni azonban, hogy számíthat-e a tárca az EU anyagi támogatására. További változást jelent a cégek életében, hogy a Pénzügyminisztérium tervei szerint hamarosan európai adószámot is lehet igényelni, az erre vonatkozó rendelettervezet már el is készült.