Szilárda
0 °C
6 °C

Húsz magyar céget figyelhet az EU

2003.08.13. 09:44
A korábbinál szigorúbb ellenőrzés mellett használhatják fel egyes állami tulajdonú vagy meghatározó állami befolyás alatt álló vállalkozások a költségvetéstől kapott támogatásokat - döntött a kormány. A július közepétől érvényes új szabályozás a NAPI Gazdaság információja szerint mintegy húsz vállalatot érinthet.
A kormányrendelet egy olyan irányelv nyomán született, amely az uniós versenyszabályok hatálya alá tartozó cégeknek juttatható állami transzfereket szabályozza. Eszerint az érintett vállalatoknak elkülönített elszámolást kell vezetniük egyes pénzfelhasználási folyamataikról annak érdekében, hogy az EU illetékes versenyhatósága ki tudja szűrni a normál üzleti ügyletek közül a burkolt támogatásokat.

Bármikor átvilágíthatják

A rendelet bizonyos adatok esetében nyilvántartási kötelezettséget ír elő minden 40 millió eurónál nagyobb éves árbevételű közvállalkozás, illetve 800 millió eurónál nagyobb mérlegfőösszegű hitelintézet számára. Az európai bizottság szakértői az őrzési kötelezettség ideje alatt bármikor elrendelhetik az átvilágítás lefolytatását, az adatokat a Pénzügyminisztérium (PM) köteles Brüsszelbe eljuttatni.

Az állami érdekeltségi körbe tartozó úgynevezett közvállalkozásokat éves nettó árbevételük alapján sorolják be, közülük azonban csak a legalább 250 millió eurós éves nettó árbevételt elérő feldolgozóipari cégek tartoznak éves jelentési kötelezettséggel. (Jelenleg Magyarországon nincs olyan feldolgozóipari cég, amely a kormányrendelet hatálya alá esne az éves nettó árbevétel alapján.)

Minimális többletköltség

A szigorodó ellenőrzés a cégek számára várhatóan csak minimális többletköltséggel jár, mivel a nyilvántartások vezetésének alaki követelményeit nem részletezi a jogszabály. Így az elkülönítendő adatokat bármilyen, a cégeknél korábban is használt számviteli formában lehet nyilvántartani, illetve az évi egyszeri jelentéstétel is csak elhanyagolható többletköltséget jelent majd - vélik a PM-ben. A szabályozás a feldolgozóipart azért kezeli külön, mert ebben az ágazatban befolyásolhatják a legjobban a versenyt a burkolt állami támogatások és itt a legkevésbé indokolt az állam szerepvállalása.