Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egyre népszerűbb az euróhitel

2004.01.12. 09:28
A Magyar Hírlap értesülései szerint a lízingcégek hitelállománya már ötszázmilliárdnál forintnál is nagyobb. A bankok tavaly év vége óta bővítik nagyobb ütemben euró kamatozású hiteleik kínálatát, elsősorban a lakáscélra nyújtott kölcsönöknél.
Az autóhiteleknél ismerkedett meg először a lakosság a deviza alapú hitelekkel - írta a Magyar Hírlap hétfői száma. Ma már az összes új hitel 90 százalékát svájci frank- vagy euró alapú kamattal veszik fel a gépkocsivásárlók. Többen úgy gondolták, hogy a forintárfolyam tavalyi ingadozása, majd az év utolsó hónapjaiban elkezdődött gyengülése elveszi az autót keresők kedvét a deviza alapú hitelektől, de nem így történt. Kamatelőnyük ugyanis olyan nagy a forinthitelekhez képest, hogy továbbra is hódítanak. A devizahitelekre azért is rá lehet beszélni az embereket, mert továbbra is tartja magát az a hit, hogy a forint a jövőben erősödik, így jól jár az, aki a gyenge árfolyam mellett adósodik el. A havi törlesztőrészletek ugyanis a nemzeti valuta izmosodásával párhuzamosan csökkennek.

Nem éri meg forintra váltani

A Magyar Hírlap értesülései szerint azok az adósok sem mozgolódnak nagyon, akik akkor vettek fel devizahitelt, amikor a forint még erős volt. Havonta ugyan több ezer forinttal többet fizetnek az indulórészletekhez képest, de bíznak abban, hogy előbb-utóbb újra erősödik a forint, és a ráfizetés megszűnik. A hitel forintosítása ellen szól az is, hogy akkor a teljes adósságállományra árfolyamveszteséget kell számolni, nem csak az adott havi törlesztőrészletre.

A növekvő kockázat tehát alig veszi el a kedvet a devizában való eladósodástól, s a két számjegyű forintkamatnál jóval szebben mutat az öt-hét százalék közötti eurókamat. A devizahitelek részaránya az összes banki lakossági hitelen belül mindezzel együtt egyelőre csak háromszázalékos. A bankok is rájöttek erre, s az amúgy is jól futó lakáshitelek termékválasztékát euróhitelekkel bővítik.

Az úttörő a Magyar Külkereskedelmi Bank volt, amely 2000 óta nyújt ilyen kölcsönt. Az állami támogatású lakáskölcsönök hatására háttérbe szorultak ezek a konstrukciók, ám most ismét felvirágozhat az euróhitel - bizakodik a bank -, hiszen az euró kamata kisebb, mint az államilag támogatott hitel forintkamata. A három hónapra rögzíthető kamat például 5,8 százalékos, az egy évre fix kamatúé pedig 6,2 százalékos.