Ervin
14 °C
21 °C

Megint előznek a románok és a bolgárok

2006.11.24. 15:25
Magyarországon 2014-től lehet fizetni euróval a Reuters által feltörekvő piaci stratégák közt végzett felmérés szerint. Az eddig nem volt meglepetés, hogy a Visegrádi Négyek közül hazánk csatlakozhat utolsóként az euróövezethez, ám a legfrissebb konszenzus szerint a januárban uniós taggá váló Bulgária és Románia is megelőzhet minket.

Az utóbbi időszakra jellemző, hogy negyedévente egy évvel tolódik a felmérésben résztvevők által megjelölt lehetséges dátum hazánk csatlakozására. Májusban a konszenzus 2012-re, augusztusban 2013-ra várta az euró bevezetését. Érdekes azonban, hogy kormány kiigazító intézkedése visszaszerezte egyesek bizalmát, újra volt megkérdezett, aki szerint lehetséges, hogy hazánk még 2010-ben a valutaunió tagjává válhat.

Céldátumok előttünk

A tíz új tag közül elsőként biztosan Szlovénia vezetheti be az eurót már január 1-jével, 2008-tól Málta és Ciprus követheti. A visegrádiak közül Szlovákia 2009-ben, Csehország és Lengyelország pedig 2012-ben csatlakozhat. A bolgárok 2012-től, a románok 2013-tól használhatják az eurót a piaci szereplők véleménye alapján.

A megkérdezettek elmondták: az, hogy az eredeti céldátumok ennyire kitolódtak, a balti államok esetében a magas inflációnak, a legnagyobb új tagoknál pedig a fiskális politikának köszönhető. A stratégák úgy látják, ezek az országok nagyobb erőfeszítéseket is tehetnének az euró bevezetéséért. Ez főként annak lehet következménye, hogy itt az állampolgárokban növekszik az eurószkepticizmus, a politika hajlandósága így a népszerűtlen intézkedések meghozatalára alacsony.

Érdekes, hogy az euró előszobájának tartott ERM-II árfolyamrendszerbe hazánk Lengyelországgal együtt csatlakozhat 2010-ben a piaci szereplők véleménye szerint, annak ellenére, hogy a lengyelek ezután hazánknál két évvel korábban bevezethetik az eurót. Csehország 2009-ben válhat a megkérdezettek szerint az ERM-II tagjává.

Tényleg rosszabbak vagyunk?

Előfordulhat, de gazdasági szempontból nincs értelme, a kritériumok teljesítése kizárólag politikai döntés tárgya, és a kérdés az, milyen reálgazdasági áldozatokat hajlandó felvállalni egy ország - mondta augusztusban az Indexnek Novák Tamás a már akkor is előkerült felvetésre, hogy Románia és Bulgária előzhet minket az eurócsatlakozásban. A Világgazdasági Kutatóintézet munkatársa azt emelte ki: könnyebb megteremteni a konvergenciakritériumokban foglalt pénzügyi feltéteket, akár rövid idő alatt is, mint elérni a tényleges gazdasági felzárkózást.

Ám a monetáris unió szelleméhez, lényegéhez az tartozik hozzá, hogy nagyjából hasonló gazdasági fejlettségű országok lépnek szövetségre. Éppen ezért teljesen megalapozatlannak tartja azokat a külföldi elemzésekben is egyre többször felmerülő véleményeket, miszerint nemhogy a 2004-es csatlakozók közül mindenki, de Bulgária és Románia is megelőzhetne minket.