Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Elkezdünk dolgozni az euróbevezetésen

2007.12.28. 07:43
Január végéig létrejönnek az eurókoordinációs bizottság albizottságai, amelyeknek nyárra kell menetrendet készíteniük az uniós pénzre való átállásról. A kormány a jövő év végén dönt arról, mikor cseréljük le a forintot a közös európai pénzre.

Január végére állnak fel a nemzeti eurókoordinációs bizottság (NEB) munkáját segítő szakmai albizottságok, amelyek várhatóan februárra dolgozzák ki feladatkörüket, munkarendjüket - tudta meg a Napi az euróbevezetés technikai támogatását szolgáló kormányzati intézkedésekről a pénzügyminisztériumtól. A bizottságok személyi összetétele is ekkortájt derül ki.

Egy szeptemberi kormányhatározat értelmében a NEB-nek az euróra való nemzeti átállási terv első változatát 2008. június 30-ig kell benyújtania a kormánynak. A kabinet az euróbevezetés időpontjáról a jegybankkal együttműködve a jövő év végén dönt.

A NEB novemberben tartotta alakuló ülését, elnöke a pénzügyminiszter, társelnöke a jegybankelnök, mellettük még négy miniszter, valamint a KSH és a PSZÁF elnöke tagja a bizottságnak. Állandó meghívottként Göncz Kinga külügyminiszter is részt vesz a munkában.

Gyurcsány Ferenc kormányfő múlt heti évértékelő beszédében az euró mihamarabbi bevezetése mellett érvelt, ugyanakkor a szlovén példát említve az erőltetett csatlakozás veszélyeire is felhívta a figyelmet (Szlovéniában a belépést követően 5-6 százalékra emelkedett az infláció, aminek a megfékezésére - Gyurcsány szerint - nincs monetáris eszköze a kormánynak). Korábban a miniszterelnök a 2011-2013 közötti időszakot említette a belépés lehetséges időpontjaként.