Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Éveket késhet a magyar euró

2005.08.12. 08:14
A Reuters által megkérdezett szakértők harmada szerint Magyarország a tervezett 2010 helyett csak 2014-ben tudja majd bevezetni a közös európai valutát.
A Reuters legutóbbi felmérése szerint Szlovákia 2007-re, Csehország 2008-ra, Magyarország pedig csak 2009-re tudja teljesíteni a maastrichti kritériumokat. A 37 megkérdezett szakember egyetértett abban, hogy a jövő évi választások előtt a kormányzat a kiadásokat nem szívesen vágja vissza.

A magyar államháztartás helyzete sokkal rosszabb, mint a régió többi országában, ráadásul a kormányzat nem elkötelezett a változtatásra irányába, véli Lars Christensen, a koppenhágai Danske Bank elemzője. A megkérdezettek harmada szerint Magyarország a tervezett 2010 helyett csak 2014-ben tudja majd bevezetni a közös európai valutát.

Eközben Litvánia, Észtország és Szlovénia már mindent teljesített ahhoz, hogy 2007-ben be tudják vezetni az eurót - beleértve az inflációs elvárásokat is -, egy évvel később pedig Ciprus, Málta és Lettország csatlakozik az euróövezethez (ez a hat ország már belépett az ERM-2-be).

Az elemzők szerint a nagyobb országoknak még több teendőjük van - elsősorban a költségvetési szigor területén. A felmérés konszenzusa szerint Szlovákia már 2006-ban, Lengyelország 2007-ben, Magyarország és Csehország pedig 2008-ban tud belépni az ERM-2-be.