Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Az italautomaták nehezen térnek át az euróra

2003.08.01. 09:32
Arányaiban tizedannyi italautomata működik Magyarországon, mint Nyugat-Európában, így még messze nem telített a piac. Problémát az euróra való átállás okozhat, hiszen harmincezer berendezés érmevizsgálóját kell átalakítani 2008-ra.
Dinamikusan fejlődik a magyarországi ital- és ételautomata (vending)-piac, az iparág idén tavalyhoz hasonlóan 20 százalékos forgalombővülést vár - mondta lapunknak Ábrányi Tamás, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elnöke, a Spengler Kft. ügyvezető igazgatója.

Az országban jelenleg mintegy harmincezer ital- és áruautomata működik, ezek árbevétele tavaly húsz milliárd forintot tett ki. A berendezések kilencven százaléka italautomata, amelyek nagyobbik része meleg italt árusít. A tíz százalékot kitevő áruautomaták iránt egyelőre kicsi a kereslet, ám az érdeklődés folyamatosan növekszik.

Lassan telítődik a piac, változhatnak az igények

A kilencvenes évek elejétől kialakult piac még nem érte el a telítettséget. Magyarországon a népességhez képest még mindig tizedannyi automata működik, mint Nyugat-Európában - tette hozzá Ábrányi. Ma már több mint száz vendinggel foglalkozó - gép- és fizetőrendszereket, alkatrészeket, töltőtermékeket és poharakat gyártó, forgalmazó - cég tevékenykedik, közülük 47 tagot tömörít az 1994-ben alapított MIÁSZ. A szervezet a piac 60-70 százalékát fedi le.

A forróitalos masináknál a legjelentősebb forgalmazó az Alois Dallmayr Kft., az M. M. Matik Kft., a Nestlé Hungária Kft., a Spengler Kft., a Store Kft. és a Yoppi Hungary Kft., míg a hidegitalosoknál a Coca-Cola Beverages Kft. az egyeduralkodó Magyarországon.

A piac várható szűkülésével az állóautomaták után a kisebb közösségek kiszolgálására alkalmas, méretében is kisebb asztali gépek iránt nőhet meg a kereslet - vélekedik az elnök. A MIÁSZ várakozásai szerint Magyarország uniós csatlakozása az iparág számára pozitív változást hoz, az alapanyagok könnyebben jutnak Magyarországra.

Ugyanakkor a magyar vállalatok lehetőségeinek bővülését is várja a szervezet. A magyar cégek ugyanis jóval olcsóbban tudják üzemeltetni (az alacsonyabb bérköltség miatt is) a gépeket, mint nyugati társaik.

Át kell alakítani az italautomatákat

Ábrányi szerint a monetáris unióhoz való csatlakozásra hamarosan el kell kezdeniük a cégeknek a felkészülést. Az automatákat euróelfogadó érmevizsgáló berendezéssel kell felszerelni. Az átmeneti időszakban a jelenleg forintot elfogadó és visszaadó masinákat alkalmassá kell tenni, hogy forintot és eurót egyaránt elfogadjanak, és csak forintot adjanak vissza. Majd 2008-tól, még a türelmi időszakban az eurót és a forintot egyaránt elfogadják, s csak eurót adjanak vissza, míg végül csak eurót kezeljenek.

Egy érmevizsgáló 120-140 ezer forintba kerül, ami az automaták típustól függő árának 6-43 százalékát teszi ki. A MIÁSZ szerint az átállás drága, idő- és munkaigényes feladat lesz. A költségeket még az is növeli, hogy több régi típusú automata pénzvizsgálóját nem lehet átalakítani, így ezeket le kell majd cserélni.