Ágnes
-1 °C
2 °C

Idén érdemes euróra váltani

2001.06.08. 11:45
Január elsejétől megszűnik 12 nemzeti valuta, köztük a német márka, az olasz líra és a francia frank. Akinek ilyen készpénze van, érdemes még idén devizaszámlára helyeznie, hiszen jövőre az átváltás jókora költségekkel járhat.
Jövőre áll át euróra tizenkét európai ország, ahol a nemzeti valuták megszűnésével az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz. A Magyar Bankszövetség azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy aki a 2002. január elsejétől megszűnő nemzeti valuták - például német márka, olasz líra, francia frank - valamelyikéből otthon tart bankjegyeket, a pénzt még az idén helyezze el devizaszámlára. A devizaszámlákat ugyanis a hitelintézetek jövőre automatikusan és ingyenesen eurószámlákká alakítják. A forgalomból kivont pénzeket viszont már csak költségesen és nehézkesen tudják átváltani euróra.

Januártól extra jutalékkal váltanak a bankok

Devizaszámlára azért van szükség, mert a jövőre megszűnő bankjegyeket idén még nem lehet közvetlenül euróra cserélni, mivel az európai közös fizetőeszköz papírpénz, illetve érme formájában csak január elsejétől lesz hozzáférhető a hazai pénzintézeteknél.

A bankszövetség arra is felhívja a figyelmet, hogy a hazai pénzintézetek február közepéig lesznek kötelesek beváltani, illetve euróra cserélni a megszűnő európai valutákat, de januártól már ők döntenek a felszámítandó jutalék mértékéről. Egyben arra is figyelmeztetnek, hogy az Európai Unió 15 tagállamából az ominózus tizenkettőben egy rövid, kettős valutaforgalmazási periódus után március elsejétől a hagyományos nemzeti valutával például a magyar turisták sem fizethetnek.

Június vége az utolsó határidő

Mindez korántsem jelenti azt, hogy akinek megmarad például frankja vagy lírája, az ne tudna megszabadulna tőle, akár jövőre is. A legtöbb érintett európai jegybank ugyanis június 30-ig beváltja az ország korábbi valutáját - tájékoztatták az Indexet a Magyar Nemzeti Bankban (MNB). Ezt a végső határidőt nézve valószínű, hogy a magyarországi valutaváltók, a pénzintézetek és a Magyar Posta mintegy 300 fiókjában hajlandóak lesznek még júniusban is a pénzváltásra. Kivételek persze vannak, különösen a német márkától érdemes még idén megszabadulni. Németországban ugyanis az euró bevezetésének napjától már nem lehet márkával fizetni.

Nem tudni, mennyi valuta lapul a párnák alatt

A hazai bankok között még nincs közös álláspont, de valószínűleg egy-két héten belül döntenek, hogy 2002 januárjától meddig váltják be ezeket a pénzeket, és mekkora jutalékot számítanak fel. A pénzváltók egyelőre nem tudják, hogy mekkora dömpingre számítsanak, s ezzel kapcsolatban a jegybank sem tud a segítségükre lenni. Mint ahogy az MNB-nél az Indexnek elmondták: nincs kimutatásuk arról, hogy a megszűnő valutákból mennyi lehet az embereknél.