Hermina
15 °C
27 °C

Evába terelik a cégeket az adóváltozások

2003.08.07. 08:35
Az adóváltozások az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) felé terelik a vállalkozásokat - összegezhető a szakértők véleménye. Ez akkor is igaz, hogy például a felső áfakulcs mérséklése évente 81 ezer forintot vesz ki az átlagos evázó cég kasszájából.
Az adókoncepció eddig megismert részletei alapján az adózók egyre kevésbé lesznek érdekeltek jövedelmük összevont bevallásában - mondta lapunknak Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Az idei szja-tábla esetleges változatlansága mellett a különböző adókedvezmények megkurtítása az egyszerűbb adózási technikák - így az eva - felé terelhetik a vállalkozásokat.

Nőhet a forrásadó

Az egyszerűsített adó ráadásul nemcsak a jövedelemadózás miatt lesz jövőre népszerűbb a cégek körében: más adónemek módosítása is szerepel a kormány tervei között, melyeket kivált az eva. Az idén újonnan bevezetett adónem vonzerejét növelheti, hogy várhatóan megduplázzák a cégautóadót. Szintén nem érdektelen, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) 20-ról 25 százalékra emelné a forrásadót: ebbe a körbe tartozik az osztalékadó is, így egyéb információk hiányában itt is adóteher-növekedéssel lehet számolni. Az is az evázóknak kedvez, hogy a Gazdasági Minisztérium nem tudta keresztülverni a kormányon a társasági adó 18 százalékos kulcsának mérséklését 15 százalékra, így itt változatlan az adóterhelés.

Évi 81 ezer forint kiesés

Nem az evások malmára hajtja a vizet viszont az áfakulcsok változása. A felső kulcs ugyanis az idei 25 százalékról 23 százalékra csökken januártól, ami a NAPI Gazdaság számításai szerint évente átlag több mint 81 ezer forinttal rövidíti meg az evás vállalkozások adózott bevételét. Az APEH tájékoztatása szerint idén az első negyedévben a társas vállalkozások átlag 1,5 millió forint bevétel után fizettek előleget, ami az év egészében áfa nélkül 4,8 millió forint bevételt jelent, a 25 százalékos áfával az adóalap 6 millió forintra nő.