Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Az evások ma még fizethetnek

2003.10.13. 09:02
Mivel a szokásos határidő vasárnapra esett, a negyedéves eva-előleg befizetési határideje október 12-ről 13-ra csúszott át, vagyis az érintett vállalkozók ma még a késlekedéssel járó büntetés nélkül átutalhatják a július-szeptemberi időszak bruttó bevételének 15 százalékát az APEH-nek.
A költségvetés az idén 16 milliárd forintos eva-bevétellel számolt, ugyanakkor már az első félévben húszmilliárdot fizettek be a vállalkozások, s a második negyedévben a nemfizetők száma is látványosan csökkent.

Tízezren nem fizettek előleget

h i r d e t é s
Az első negyedévben az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) körébe tartozók közül közel tízezren nem fizették be az eva-előleget. Az APEH emiatt a mulasztók közel 10 százalékát ellenőrizte, s a jelek szerint sikeres volt az ijesztés: az adózók többsége a vizsgálat augusztus eleji lezárása előtt pótolta mulasztását. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a nemfizetők több mint fele azért nem adózott, mert nem is volt bevétele, a fennmaradó 45 százalékon belül 29 százalék pedig rossz helyre vagy nagy késedelemmel utalta az előleget.

A második negyedévben a bevételt realizáló vállalkozások aránya 45 százalékról 62-re nőtt, miközben 29-ről 2 százalékra zuhant az eva-fizetést elmulasztók aránya.