Gusztáv
-4 °C
1 °C

Átlag 624 ezer az evás cégek előlege

2003.11.17. 08:46
Kapcsolódó cikkek (1)
A tavalyi évvel ellentétben idén már nem kell bejelentkeznie az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alá azoknak a társaságoknak, amelyek 2003-ra már ezt az adónemet választották s év közben nem kerültek ki az evakörből. Az előző évben december 1. és 20. között volt lehetősége a vállalkozásoknak, hogy megtegyék a bejelentkezést, arra viszont ügyelniük kellett, hogy a bejelentkezés napján ne legyen végrehajtható köztartozásuk.
Ebbe nem kell figyelembe venni az idén esetleg elmulasztott evaelőlegeket, azok csak a bevallást követően válnak köztartozássá. Ezt idén is számon kell tartani, az adóhivatal ugyanis - az elfogadott adótörvény szerint - külön nem vizsgálja a folyószámlákat, hanem automatikusan meghosszabbítja az evatagságot. A módosítás értelmében a vállalkozásoknak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon jelenteniük kell az APEH-nek, ha december 20-án nem felelnek meg az evatörvényben foglalt bármely feltételnek, ideértve az állami vagy önkormányzati adóhatóságnál, továbbá az illetékhivatalnál nyilvántartott, végrehajtható köztartozást.

A tartozásokat tehát a bejelentkezési határidő napján is lehet rendezni anélkül, hogy kikerülne a vállalkozás az eva alól. Az nem teljesen világos, hogy amennyiben az evázó az utolsó napon kívánja rendezni tartozásait, de erre valamilyen oknál fogva nem nyílik módja, milyen úton tudja az ilyen esetben kötelező bejelentést megtenni. Az evát ugyanis jogszerűen nem vehetné fel, de bejelentés hiányában az APEH mégis nyilvántartja. Az evából való kizárás viszont négy évre megfosztja a vállalkozást attól, hogy éljen a kedvezményes adó adta lehetőséggel.

A legtöbbet az ügyvédi irodák fizették

Az APEH tájékoztatása szerint az evázók idén október végéig 29,9 milliárd forint előleget fizettek be, ebből 0,2 milliárd a legutóbbi negyedéves befizetési határidőn túl folyt be. Az összes befizetés 54 százalékát, 15,9 milliárd forintot a társas vállalkozások teljesítették. Átlagosan 624 ezer forintot utaltak át idén az evás cégek, a legmagasabb összeget az ügyvédi irodák fizették, a legkisebbet pedig az egyéb kategóriában nyilvántartott szervezetek. Az adóelőleg közel 73 százaléka a betéti társaságoktól származik. A társas vállalkozások befizetéseinek felét a fővárosi adózóktól szedik be. A megyék közül Pest 1,9 milliárddal járult hozzá a bevételek növekedéséhez, a többiek befizetései 142 millió (Nógrád) és 566 millió (Baranya) forint között szóródtak. A nem fizető céges adóalanyok száma 1140, a fő renitensnek a betéti társaságok számítanak 78 százalékos arányukkal.

Az egyéni vállalkozásoktól befolyt 13,8 milliárd forint az összes adóelőleg 46 százaléka, s átlagosan 382 ezer forintot jelent. Adókötelezettségét 36 176 vállalkozás teljesítette, 2665-en viszont "játszanak a tűzzel". Az adóhivatal megállapítása szerint összességében a nem fizető evás adóalanyok száma az év előrehaladtával fokozatosan csökkent, az első negyedévi 12 ezer "tévelygő" közül mostanra 3800-an maradtak.