Viola
-6 °C
-2 °C

Túlteljesítik a tervet az evázók

2004.07.13. 07:37
A Pénzügyminisztérium 54 milliárd forintra számít az idén az evából, de már az első negyedévben 30 milliárd folyt be, és várhatóan a tegnapi befizetésekkel 40 milliárd fölé emelkedik a szám.
Idén már az első fél évben csaknem annyi adót fizettek az egyszerűsített vállalkozási adó alá tartozó vállalkozások, mint tavaly egész évben. Az APEH tájékoztatása szerint június végéig 30,1 milliárd forint bevétel folyt be az evából, míg 2003. január és december között 31 milliárd. A hétfőn lejárt második negyedéves adófizetési határidő pedig 37-40 milliárd forintra is duzzaszthatta az idei evabevételeket.

Az előző évben csak háromszor fizettek előleget az evázók, pénzforgalmilag a tavalyi utolsó negyedéves befizetés már 2004-ben jelentkezett. Ezen túl az árbevételi határ 25 millió forintra való emelése mintegy 20 ezer vállalkozással növelte az evát választók táborát 2004-ben, június elsején 83280 működő evázót tartottak nyilván. Az adóalanyok 54 százaléka egyéni, 46 százalékuk társas vállalkozás. Idén összesen 54,5 milliárd forint bevételre számít ebből az adónemből a Pénzügyminisztérium (a negyedik negyedéves befizetés majd csak jövőre jelentkezik).

Az adóhivatal a Napi Gazdaságot arról is tájékoztatta, hogy idén kiemelt feladat az eva kapcsán a bizonylatkiállítási kötelezettség ellenőrzése, tekintettel a megemelt bevételi értékhatárra is. Több adózó esetében az adóalanyiság mulasztási bírság kiszabása miatt megszűnt, s előfordult jogszerűtlen bejelentkezés is az eva alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!