Gusztáv
-4 °C
1 °C

Már majdnem százezren eváznak

2004.12.29. 08:18
Kapcsolódó cikkek (1)
Közel százezer vállalkozás evázik már az országban, az idén több mint 15 ezer új belépőt regisztrált az APEH.
Jelentősen meghaladta a várt 10-15 százalékos növekedést az evakörbe bejelentkezett vállalkozások száma az idén, ami azt mutatja, hogy nem tartotta vissza a vállalkozókat az eva választásától az adónem uniós fogadtatásával kapcsolatos bizonytalanság. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint 15 636 vállalkozás jelentkezett be december 20-áig 2005-re az eva hatálya alá, körülbelül 60 százalékuk egyéni, 40 százalékuk pedig társas.

Annak ellenére, hogy minden, az evaszabályozásban megfogalmazott kritériumnak megfelelnek, 82 (35 egyéni és 47 társas) vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy jövőre nem az eva szabályai szerint adózna. Az újonnan bejelentkezett társas vállalkozások között legnagyobb arányban a korlátolt felelősségű társaságok, a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, valamint az ügyvédi és jogtanácsosi irodák szerepelnek.

Az új evázókkal együtt már megközelíti a százezres szintet az átalányadózást választó vállalkozások száma: a valamivel több mint 96 ezer evázó durván 55 százaléka egyéni és 45 százaléka társas vállalkozás. Tavaly több mint 21 ezren választották az átalányadót. Az evabevételek szintje az adónem eddigi két évében rendre jelentősen meghaladta a költségvetési előirányzatban szereplő összeget, idén 11 milliárd forinttal nagyobb, 65,9 milliárd forintos bevételt hozott az eva, 2005-re pedig 75,3 milliárd forinttal kalkulál a pénzügyi kormányzat. A szabályozás szerint akik 2004-hez hasonlóan jövőre is eváznának, azoknak nem kellett nyilatkozatot tenniük. Az adóhatóság esetükben hivatalból vizsgálja a feltételek teljesülését, és amennyiben egy cég nem felel meg az előírásoknak, automatikusan szüntetik meg az evaalanyiságát.