Emma
9 °C
26 °C

Hiánycikk az EVA-nyomtatvány

2005.02.08. 08:56
A nyomtatványboltokban elfogytak az EVA bevallásához szükséges nyomtatványok, és a postákon is csak néhány darab akad a papírokból, így a papírokat az internetről letölteni nem tudó vállalkozásoknak vadásznia kell az iratokra - írja a Népszabadság.
Sem az egyéni vállalkozóknak, sem a társaságoknak készült egyszerűsített vállalkozóiadó-bevallási űrlapokat nem lehetett tegnap beszerezni - írja saját, több települést érintő körkérdése alapján a Népszabadság. A nyomtatványok elsődleges értékesítője, a Magyar Posta a lapnak azt a tájékoztatást adta, hogy az ország 186 postahivatalában, ha kis számban is, de kaphatók a nyomtatványok. A posta szerint a nyomtatványboltosok nem tudták jól felmérni a válllakozói igényeket, és későn jelezték a hiányt. A nyomtatványboltok szerint azonban a bevallásokat nyomtató posta nem állított elő elég iratot.

A Népszabadság szerint bevallás borítólapját és az egyéni vállalkozók evaelszámolásához szükséges papírokat szerdára póltolja a Magyar Posta. A társaságok bevallásához szükséges nyomtatványokat csak péntekre igérik, így a február 15-i, jövő hét keddi határidőig csak pár nap marad a bevallások elkészítésére.

A neten szabad a pálya

Az Apeh oldaláról most is letölthető valamennyi szükséges nyomtatvány. Oda kell azonban figyelni arra, hogy nem - az egyébként csak február 9-én megjelenő - 2005-ös, hanem, az elmúlt adóévnek megfelelő 2004-es nyomtatványokat kell keresni, ennek sorszáma 0443-as.

A Népszabadság emlékeztet: sok evás most szembesül majd azzal, hogy az idei bevallásban már nem éves, hanem negyedéves bontásban kell feltüntetni a bevételeket és az eddig befizetett adóelőleget, és aki ez utóbbival korábban elmaradt, annak az adott időszakban érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi pótlékot kell fizetnie.