Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terjeszkedik a Főzelékfaló

2007.10.29. 07:48
Zártkörű részvénytársaságként egyesíti cégeit a Főzelékfaló éttermeket létrehozó Bársony Ferenc, és tovább terjeszkedik Magyarországon.

Bársony feleségével együtt az utóbbi tíz évben - szinte a nulláról indulva - sikeresen felépített egy főzelékeket kínáló, öt saját és négy franchise-partner által üzemeltetett gyorsétteremláncot, valamint működtet három másik vendéglátó-ipari egységet: egy kávézót, egy szárnyas- és egy görög specialitásokat kínáló éttermet.

Elsősorban könyvelési, adminisztrációs, számlázási és munkaszervezési szempontból lesz előnyösebb az eddigi három társaság helyett egyet működtetni - mondta a lapnak a cégvezető-tulajdonos. A presztízsszempont mellett az új budapesti és a tervezett első vidéki üzletek megnyitása is indokolta a Főzelékfaló Vendéglátóipari Zrt. megalakítását.

Az új társaság Bársony Ferenc első éttermeit - kezdetben bt.-ként, majd kft.-ként - működtető Mákosguba és Tofi cégek, valamint a 2005-ben a franchise-ra alapított Főzelékfaló Ételbár Kft. összeolvadásával jött létre. (A nyereséges alapüzleteket a Mákosguba üzemeltette, az új cég mégis a bevezetett és levédett Főzelékfaló nevet vette fel.)

A zrt. jegyzett tőkéje 20 millió forint, saját tőkéje összesen 77,5 millió forint. Tulajdonosa - ahogy a korábbi cégeknek is - Bársony és párja, valamint apósa és anyósa, akik anyagi támogatásával nyitotta meg első főzelékbárját 1997-ben a Nagymező utcában. Ezenkívül ma már az Eurocenterben, a Westendben, az Árkádban és a hamarosan megnyíló, Kerepesi úti Arena Plazában működtet saját Főzelékfalót. Összesen mintegy száz munkavállalót foglalkoztat.

Az Arena Plazától nagy sikert várok a helyszín és az étteremkínálat miatt is, amely úgy alakult, hogy a Főzelékfaló választékához hasonlót nyújtó más egység nem fog működni - tette hozzá Bársony. Idén 600 millió forintot meghaladó árbevételt vár a cégvezető, ez legalább 15 százalékos növekedés lenne az előző évihez képest.

Várhatóan januárban nyílik meg a negyedik franchise-rendszerben működtetett Főzelékfaló a Ferenciek terén. Ezt az első ilyen egységet, a Bartók Béla útit is üzemeltető vállalkozó nyitja meg. Van még egy Moszkva téri és egy Market Central Ferihegy-beli franchise-étterem is, de ezek üzemeltetésével és a korábbi franchise-partnereivel nem igazán elégedett Bársony.

A minőségi kifogások mellett az a tapasztalata, hogy sok vállalkozó túlságosan rövid időn belül akar meggazdagodni, s amikorra beindul az üzlet, már nem akar royaltyt fizetni és szabadulna a partnerségtől. A franchise-gazdáknak a Főzelékfaló névért, dizájnért, az egységes főzelék-, feltét- és édességkínálatért, valamint a minőség érdekében a beszállítói körért - az üzlet helyétől és nagyságától függően - 200 és 400 ezer forint közötti díjat kell havonta fizetniük. (Az összeg évente az infláció mértékével emelkedik.)