Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Terjeszkedik a Főzelékfaló

2007.10.29. 07:48
Zártkörű részvénytársaságként egyesíti cégeit a Főzelékfaló éttermeket létrehozó Bársony Ferenc, és tovább terjeszkedik Magyarországon.

Bársony feleségével együtt az utóbbi tíz évben - szinte a nulláról indulva - sikeresen felépített egy főzelékeket kínáló, öt saját és négy franchise-partner által üzemeltetett gyorsétteremláncot, valamint működtet három másik vendéglátó-ipari egységet: egy kávézót, egy szárnyas- és egy görög specialitásokat kínáló éttermet.

Elsősorban könyvelési, adminisztrációs, számlázási és munkaszervezési szempontból lesz előnyösebb az eddigi három társaság helyett egyet működtetni - mondta a lapnak a cégvezető-tulajdonos. A presztízsszempont mellett az új budapesti és a tervezett első vidéki üzletek megnyitása is indokolta a Főzelékfaló Vendéglátóipari Zrt. megalakítását.

Az új társaság Bársony Ferenc első éttermeit - kezdetben bt.-ként, majd kft.-ként - működtető Mákosguba és Tofi cégek, valamint a 2005-ben a franchise-ra alapított Főzelékfaló Ételbár Kft. összeolvadásával jött létre. (A nyereséges alapüzleteket a Mákosguba üzemeltette, az új cég mégis a bevezetett és levédett Főzelékfaló nevet vette fel.)

A zrt. jegyzett tőkéje 20 millió forint, saját tőkéje összesen 77,5 millió forint. Tulajdonosa - ahogy a korábbi cégeknek is - Bársony és párja, valamint apósa és anyósa, akik anyagi támogatásával nyitotta meg első főzelékbárját 1997-ben a Nagymező utcában. Ezenkívül ma már az Eurocenterben, a Westendben, az Árkádban és a hamarosan megnyíló, Kerepesi úti Arena Plazában működtet saját Főzelékfalót. Összesen mintegy száz munkavállalót foglalkoztat.

Az Arena Plazától nagy sikert várok a helyszín és az étteremkínálat miatt is, amely úgy alakult, hogy a Főzelékfaló választékához hasonlót nyújtó más egység nem fog működni - tette hozzá Bársony. Idén 600 millió forintot meghaladó árbevételt vár a cégvezető, ez legalább 15 százalékos növekedés lenne az előző évihez képest.

Várhatóan januárban nyílik meg a negyedik franchise-rendszerben működtetett Főzelékfaló a Ferenciek terén. Ezt az első ilyen egységet, a Bartók Béla útit is üzemeltető vállalkozó nyitja meg. Van még egy Moszkva téri és egy Market Central Ferihegy-beli franchise-étterem is, de ezek üzemeltetésével és a korábbi franchise-partnereivel nem igazán elégedett Bársony.

A minőségi kifogások mellett az a tapasztalata, hogy sok vállalkozó túlságosan rövid időn belül akar meggazdagodni, s amikorra beindul az üzlet, már nem akar royaltyt fizetni és szabadulna a partnerségtől. A franchise-gazdáknak a Főzelékfaló névért, dizájnért, az egységes főzelék-, feltét- és édességkínálatért, valamint a minőség érdekében a beszállítói körért - az üzlet helyétől és nagyságától függően - 200 és 400 ezer forint közötti díjat kell havonta fizetniük. (Az összeg évente az infláció mértékével emelkedik.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!