Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Már a románok is jobbak nálunk

2007.06.29. 08:02
Magyarországra 108 befektetés jutott 2006-ban, ezzel hazánk Lengyelország, Románia és Csehország mögött lemaradva az európai lista 11. helyezettje – áll az E&Y új felmérésében.

Magyarországon, illetve a többi visegrádi országban is csökkent tavaly a közvetlen külföldi tőkebefektetések száma - derül ki az Ernst & Young felméréséből, amely az európai országokba irányuló FDI-projekteket összesítette számszerűen. A European Investment Monitor (EIM) nevet viselő dokumentum szerint 2006-ban összesen 3531 FDI-projektre került sor Európában. Ebből Magyarországra 108 befektetés jutott, ezzel hazánk Lengyelország, Románia és Csehország mögött lemaradva az európai lista 11. helyezettje.

A magyar adat az előző évihez képest 6,1 százalékkal maradt el, ez nem meglepő, hiszen a lista első 15 helyére beférő kelet-európai országokban is csökkent a befektetési kedv amiatt, hogy a befektetők már az olcsóbb ázsiai helyszíneket preferálják a feldolgozóipari beruházások terén. Az egyetlen kivétel Románia, ahol az idei EU-csatlakozás ténye mintegy 60 százalékkal növelte a befektetések számát az előző évhez képest. Az EIM-felmérések készítését 1997-ben kezdte el az Ernst & Young, akkor Románia még csak 18 FDI-projektet fogadott, tavaly viszont már 140-et.

Összességében a kontinensen Nagy-Britannia vonzotta a legtöbb befektetést, mivel minden ötödik Európába irányuló FDI-projekt a szigetországban valósult meg. A második helyen Franciaország szerepel 16 százalékos részesedéssel, a harmadik hely pedig Németországé 8,1 százalékos aránnyal. A brit adat érdekessége, hogy a szigetország piaci részesedése a pénzügyi szolgáltatások szektorának boomja miatt első ízben nőtt az előző esztendőhöz képest a felmérés tízéves története során. Az utóbbi években ugyanis a Nagy-Britanniába áramló projektek aránya az összeurópai adathoz képest folyamatosan csökkent a 35 százalékos csúcsszintről.

Az FDI-tevékenység által generált munkahelyteremtést tekintve továbbra is Lengyelország a rangelső, ahol tavaly több mint 30 ezer állás jött létre a külföldi befektetéseik révén. Bár Szlovákia nem kapott helyet az első 15 ország között az FDI-projektek számát nézve, az állásteremtés tekintetében megőrizte hatodik helyét több mint 13 ezer generált munkahellyel. Magyarországon enyhén visszaesett ez a mutató, miután tavaly 11 ezer munkahely jött létre a projektek révén.