Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Keményen büntetik a feketézőket

2007.06.12. 08:46
Hiába indul hamarosan a szabadságszezon, a hatóság nem pihen, a 280 munkaügyi és a 203 munkavédelmi felügyelő fele egész nyáron hadra fogható lesz. Többek között a külföldi munkavállalók alkalmazását vizsgálják. Ha egy vállalkozás lebukik külföldi illegális foglalkoztatás miatt, egyetlen nap feketemunkáért félmillió forintra bírságolható, s ha ismét vét a szabályok ellen, akkor a minimálbér tizenötszöröse, vagyis most épp 985 ezer forint lehet a büntetése.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adatai szerint már az első négy hónapban száznegyvennel (524) több engedély nélkül dolgozó külföldit találtak a hazai álláspiacon, mint a tavalyi év azonos időszakában. A külföldiek miatt kirótt büntetés másfélszeresére emelkedett, így ez meghaladta a 270 milliót, de általában is nőtt a munkaügyi bírság mértéke, összege megközelítette a 2,2 milliárdot - tájékoztatta a Világgazdaságot Papp István.

A hatóság elnökétől a lap megtudte, a feketefoglalkoztatás visszaszorítása érdekében azt javasolják majd a jogalkotóknak, hogy az OMMF-nek legyen rálátása a közbeszerzési eljárásokra, az irreálisan alacsony vállalási árakból ugyanis kiderülhet, mely eseteknél valószínűsíthető a feketefoglalkoztatás. Mindez elsősorban az építőiparban segítené a további fehérítést, ez ugyanis a legfertőzöttebb ágazat: az idén január-április között lefülelt közel 19 ezer feketemunkás fele az építőiparban dolgozott. A szabálytalan építőipari cégek mögé kezdenek felzárkózni a feldolgozóipar és a mezőgazdaság munkaadói is.

A rajtakapott cégek nem ússzák meg munkaügyi bírsággal, az eljárást lefolytató felügyelők azonnal jelzik az APEH-nek az illegális feketemunkát, így az adóellenőrök a foglalkoztatás során eltitkolt adók és járulékok miatt vizsgálódhatnak, illetve büntethetnek. Éreztetni akarjuk, hogy ha valaki feketefoglalkoztató, akkor nincs vége az útnak - hangsúlyozta Papp István.

Áprilistól már nemcsak a cégek munkaügyi és munkavédelmi helyzetét ellenőrzi az OMMF, hanem a munkaegészségügyet is. Ehhez 138 státust kapott a hatóság, ennek jelenleg a felét töltötték be. A nyár végére további munkatársakat veszünk fel, a munkaerőpiacról vadászunk a kémiai biztonság, a por- és zajvédelem terén jártas szakembert, vegyészmérnököt - mondta Papp István.

Az OMMF egyébként több munkaadói szervezettel is kapcsolatot ápol, ma rendezi meg például az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével közösen a Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért című konferenciát.