Ödön
1 °C
11 °C

Feketén működik sok utazási iroda

2008.09.10. 07:44
Számos utazási iroda működik illegálisan a becslések szerint 100-150 milliárd forintos hazai utazásszervezési piacon.

Bár az irodák kizárólag a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) jóváhagyásával működhetnének, s az engedélyük bevonása után utazásszervezési és -közvetítői tevékenységet nem folytathatnának, sokan megtalálják a kiskaput. A szakmának nemcsak presztízs-, hanem anyagi veszteséget is okoz a felelőtlen vállalkozások tevékenysége.

Az MKEH folyamatosan frissíti azt a jelenleg 167 irodából álló listát, amely az engedélyüktől megfosztott cégeket jegyzi. Ezek nagy része csődbe ment, másokat felszámoltak, az utasokat a biztosító szállította haza. A listán szereplő vállalkozások ugyan elvileg nem folytathatnák a tevékenységüket, mégis néhányan aktuális ajánlatokat kínálnak a gyanútlan utazóknak.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium céginformációs rendszere szerint léteznek olyan utazási irodák, amelyek megszűntek, de ugyanazon a néven, ugyanarra a telephelyre ismét bejegyezték őket, de akad olyan is, amelynek már korábban bevonták az engedélyét, mégis a mai napig szervez utazásokat. A szakmai szervezet szerint van olyan is, amelyik soha nem is kapott engedélyt.

A feketén működő utazási irodák tevékenysége a versenytársakat és az utasokat is károsítja - szögezi le Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. Az utazási vállalkozásoknak az előírások szerint jelentős anyagi fedezetet kell biztosítaniuk az utazásszervezési tevékenység folytatásához, az illegálisan működők viszont ezt nem teljesítik, így jogosulatlan előnyhöz jutnak a versenytársakkal szemben - fogalmaz az elnök.

Az utasokat pedig nem biztosítja semmi, s ha csődöt jelent a társaság, az utazóknak - a cég biztosítási tartalékának híján - saját zsebből kell finanszírozniuk a hazautat, kártérítésre pedig egyáltalán nem számíthatnak.

Az engedélyezési hivatal vagy a fogyasztóvédelmi hatóság is általában a mintegy 1200 bejelentetten működő irodát tartja szem előtt, és gyakorlatilag senki nem foglalkozik a feketézőkkel, pedig az ő esetükben jóval nagyobb a kockázat. Molnár Gabriella hozzátette, már számos esetben fordultak egyrészt az MKEH-hez és más fogyasztóvédelmi és verseny-felügyeleti szervekhez is az illegális utazásszervezés bejelentése miatt.

Ha jogosulatlan utazásszervezői, -közvetítői tevékenység végzésével kapcsolatos beadvány érkezik az MKEH-hez, az minden esetben kivizsgálja, hogy az adott vállalkozás szerepel-e az engedélyezett cégeket jegyző nyilvántartásban - mondta Lukács Balázs, a hivatal idegenforgalmi osztályvezetője. Ha olyan vállalkozás szervez, közvetít utazást, amely az MKEH által vezetett közhitelű hatósági nyilvántartásban nem szerepel, jogosulatlanul működőnek minősül, ezért a beadványt rögtön a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező társszervezetnek - például fogyasztóvédelmi hatósághoz - juttatja el az MKEH - tette hozzá az osztályvezető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?