József, Bánk
-7 °C
0 °C

Törvényszöveg félmilliárdért

2005.11.30. 08:29
November 1-étől a közigazgatási szerveknek (az önkormányzatok kivételével) ingyenesen hozzáférhetővé kell tenniük az ügyintézésük során alkalmazott hatályos jogszabályokat az interneten - a közigazgatásról szóló törvény szerint.

A jövő év elejétől minden hatályos és térvezett jogszabálynak, az ezekhez kapcsolódó koncepcióknak, előterjesztéseknek, indoklásoknak is elérhetővé kell válniuk, regisztráció és díjfizetés nélkül, ráadásul a véleményezési lehetőséget is biztosítani kell az állampolgároknak.

A központi jogszabály-szolgáltatásra kiírt tender szerint a következő két évben 500 millió forintot költenek majd az államigazgatási szervek a jogszabályok online megjelenítésére, ám piaci szereplők szerint az összeg ennél jóval nagyobb is lehet. A két által meghatározott feladatot fokozatosan hajtja végre a kormány, amiunek ütemezését a Belügyminisztérium ellenőrzi - tudta meg a Napi Gazdaság az Informatikai és Hírközlési Minisztérium illetékesétől.

A kormányzati szervek két megoldás közül választhatnak: közzéteszik az egész jogszabályt vagy csak a rájuk vonatkozó kivonatot, amelyben talán az ügyfelek is jobban eligazodnak. A saját honlappal nem rendelkező szervezetekre vonatkozó joganyagok a központi kormányzati portálra kerülnek fel. A saját honlappal bíró szervezetek is megoldhatják a feladatot házon belül vagy megbízhatnak külön jogszabály-szolgáltatót.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által kiírt tender eredményeképpen erre három céget kérhetnek fel 2006-2007-ben: a súlyozott összehasonlító ár szerint a legkedvezőbben az Opten Kft (15 400 forint), majd a Magyar Hivatalos Közlönykiadó (21 550 forint) és a KJK-Kerszöv (101 238 forint) kínálja a szolgáltatást - áll az Opten közleményében, amely a Sanoma kiadóval együttműködve nyáron ingyenesen hozzáférhetővé tette a hatályosított jogszabályok gyűjteményét. Ebből az is kiderül, hogy eredetileg az 1990-től hatályos jogszabályok gyűjteményére vonatkozott a kiírás, amit azért kellett megváltoztatni, met az csak a KJK-Kerszöv teljesíthette volna. (A cég emellett kilátásba helyezte az eljárás megtámadását, mivel a Jogtár név levédetését követően a bíróság eltiltotta az MHK-t anak használatától, és így a KJK értelmezésében az állami cég nem indulhatott volna a tenderen.)

Jelenleg az Igazságügyi Minisztérium honlapjára a tárca által előterjesztett tervezetek közül csak a nagyobb terjedelműek kerülnek fel. Az Országgyűlés honlapján a mostani gyakorlathoz hasonlóan a jövében is olvashatóak lesznek a törvény- és módosító javaslatok és a bizottsági jegyzőkönyvekkel egészülnek majd ki. A Magyar Közlöny ezentúl felhasználóbarátabb formában, valószínűleg eddigi tárolási helyén lesz olvasható, regisztráció nélkül, a hivatalos lap technikai védelméről pedig kormányrendelet készül. Az önkormányzati rendeletek kivételével létre kell hozni a naponta frissített hatályos jogszabályok gyűjteményét, amelyben biztosítani kell a szám, cím vagy szöveg szerinti keresést. A gyűjtemény megjelenésének helye és formája még bizonytala, rendszere a CompLex CD Jogtáréhoz lesz hasonló. Az önkormányzati rendeleteket a belügyi tárca honlapján teszik közzé, miután a jegyző azokat elektronikus formában megküldte a miniszternek, önálló közzétételre csak 2007-2008 során kötelezi a helyi szervezeteket a jogszabály.