Piroska
-1 °C
5 °C

Tovább tart a felszámolási hullám

2003.07.16. 08:22
Június végén 16 ezer vállalkozás ellen folyt felszámolási, 12 ezer ellen végelszámolási eljárás. A fizetésképtelenség miatti cégmegszűntetési procedúrák száma másfélszeresére nőtt 2000 januárja óta. A felszámolás viszont egyre kevésbé kifizetődő üzlet az azt végző cégek számára, ugyanis a megszűnő vállalkozások nyolcvan százaléka vagyontalan.
Az utóbbi két és fél évben látványosan megugrott a folyamatban lévő felszámolási eljárások száma - derül ki a Felszámolók Országos Egyesületének statisztikájából. A tendencia 2003 első félévében is tovább folytatódott, 2000 januárja óta másfélszeresére nőtt a felszámolási eljárások száma.

Eljárás 16 ezer cég ellen

Míg 1997 és 2000 eleje között jellemzően 11 ezer körül ingadozott az éppen felszámolás alatt lévő cégek száma, addig idén júliusban már 16 419 cég állt eljárás alatt. Ez azért is kiugróan nagy szám, mert a megszűnések üteme sem lassult. Csak az első negyedévben közel kétezer új felszámolási eljárás kezdődött.

A folyamatban lévő végelszámolások - ez a másik nagyszámú eljárástípus - ugyanakkor valamelyest csökkenő tendenciát mutatnak, jelenleg 12 062 társaság saját elhatározásból való megszüntetése van folyamatban. A fizetni nem tudó vállalkozások a csődvédelmet továbbra is csak rendkívül ritkán választják. Az első negyedévben mindössze nyolc csődeljárás kezdődött, tavaly négy, két éve 13 esetben kértek a fizetni nem tudó társaságok csődvédelmet.

Nem jövedelmező a felszámolás

Erdős Károly, a Felszámolók Országos Egyesületének főtitkára elmondta, hogy egyre inkább szaporodik a vagyontalan cégek felszámolása. Ma már ez teszi ki az eljárások nyolcvan százalékát. Idén várhatóan tovább csökken a felszámolást végző cégek száma, mivel az ágazat egyre kisebb bevétellel kecsegtet.

Az új hitelezővédelmi és fizetésképtelenségi törvény mielőbbi megalkotását ezek a tendenciák is szükségessé teszik. Erdős hangsúlyozza, hogy gyorsítani kell az eljárásokat. A kormányprogram 2004-re ígérte az új törvény megalkotását.

Úgy tudni, hogy a Pénzügyminisztérium az új törvény koncepcióját decemberre készíti el, ekkor kerülhet a kormány elé. A normaszöveget jövőre terjesztik a parlament elé - ígérte egy képviselői kérdésre válaszában a pénzügyminiszter.