Donát
-4 °C
2 °C

Döntött a kormány a Fészekrakó programról

2005.01.05. 19:45
Február elsején indul a Fészekrakó program, mellyel a fiatalok lakáshoz jutását szeretné segíteni a kormány. A harmincmilliárd forintba kerülő program állami garanciavállalással, félszocpollal és lakbértámogatással segítené a lakásvásárlást.
Februártól indul a Fészekrakó Program, aminek keretében változik a lakástámogatási rendszer több eleme, emelkedik például a gyermekek után igényelhető, szocpolnak nevezett lakásépítési kedvezmény - jelentette be Kolber István, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a kormány ülése után.

300 ezer embert érint

A miniszter elmondta, a program - amely a szociálpolitikai támogatás (szocpol) emelésén túl az állami kezességvállalási lehetőséget és a lakbértámogatási programot foglalja magában - mintegy 80-90 ezer családnak, 300 ezer embernek jelenthet azonnali megoldást lakásproblémájára.

A szocpol összege egy gyermek után a jelenlegi 800 ezer forintról 900 ezerre, két gyermek után 2 millióról 2,4 millióra, három gyermek esetében 3,2-ről 3,8 millióra, míg négy gyermek után 4-ről 4,6 millió forintra emelkedik.

A teljes program értéke 30 milliárd forint, ebből a szocpol emelés 6,5 milliárd forint, a félszocpol bővítése 8,8 milliárd forintos költségvetési terhet jelent. Hangsúlyozta, hogy ezen kívül a panelfelújítási programra további 8 milliárd forintot szánnak, amiből 27 ezer lakás felújítása oldható meg.

Tíz évig nem eladható

Az állami kezességvállalás célja, hogy azoknak segítsenek, akik kis önerővel rendelkeznek, a hitelező bankok számára nem tudnak elegendő megtakarítást felmutatni, de képesek a hitel törlesztésére - mondta a miniszter. A lehetőséget 30 év alatti párok, házaspárok, gyermeket egyedül nevelők vehetik igénybe, ha lakással nem rendelkeznek. Használt lakás vásárlásánál a fővárosban 12, vidéken 8 millió forintig, új lakás esetében Budapesten 15, vidéken 12 millió forintig igényelhető az állami kezességvállalás, amihez a legkedvezőbb kamatozású, forint, vagy devizahitel társul.

A tervek szerint az állami kezességgel megvásárolt lakások értékesítését 10 évig korlátoznák.

A félszocpolt használt lakás vásárlására igényelhetik 35 év alatti gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, illetve gyermeküket egyedül nevelők. A kedvezmény nem lehet nagyobb a vételár 80 százalékánál, egy gyermek után 450 ezer, kettő után 1,2 millió, három gyermek esetében 1,9 millió, míg négy gyermeknél 2,3 millió forint.

A lakbértámogatási programról Kolber István elmondta, hogy azzal a gyermeket nevelő rászoruló családokat kívánják támogatni. A támogatás mértéke a lakbér 30 százaléka, de legfeljebb havi hétezer forint lehet, amit az önkormányzat ugyanennyivel egészíthet ki. A lakást nem csak az önkormányzattól, de magánszemélyektől is bérelhetik a támogatást igénylők.

A miniszter közölte, hogy az eddig csak a köztisztviselőknek járó állami kezességvállalást a jövőben kiterjesztik minden közalkalmazottra. "Így a mintegy 600 ezer közalkalmazott a korábbinál kedvezőbb feltételekkel juthat hitelhez".

  • Eladó házak az ország első számú térképes ingatlanportálján.
  • Számolja ki, hogy mekkora az Önre vonatkozó szocpol összege!
  • Rengeteg szép ingatlan az ország első számú térképes ingatlanportálján.