Eleonóra
-1 °C
2 °C

Emelik a Fészekrakó korhatárát

2005.09.29. 15:55
A 35 év alatti élettársak és házastársak is vehetnek lakást minimális, akár 10 százalékos önrésszel - tudta meg az Index. A konkrét kormánydöntés ugyan még nem született meg, de folyamatban van.
November elejétől öt évvel, 30-ról 35 évre emelik a Fészekrakó program korhatárát - tudta meg az Index. Ezt Kolber István is megerősítette, a távirati iroda szerint a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány a jövő hónapban tervezi megtenni ezt a lépést.

 

Ez azt jelenti, hogy most már a 35 év alatti fiatal párok is igénybe vehetik az állami garanciát. Tehát minimális, akár 10 százalékos önrésszel is vásárolható lakás, a bankok felé pedig az állam vállal garanciát a fennmaradó részre. A bankok gyakorlata ugyanis az, hogy az ingatlan értékének 30-40 százalékát követelik meg önerőként. Az erről szóló kormányhatározat még nem született meg.

A többi marad

Az Országgyűlés lakásügyi albizottságának elnöke korábban lapunknak elmondta, hogy a program többi feltétele nem változik. Vagyis az állami garanciát csak azok a párok kaphatják meg, melyeknek mindkét tagja 35 év alatti. Horváth Csaba szerint a változás 300 ezer családot érintene. Az idén 2-5 milliárd, jövőre pedig 10 milliárd forintos pluszkiadást jelenthet ez a költségvetésnek.

A vásárolható ingatlanárak korlátai sem változnak, vagyis a támogatást Budapesten és a megyeszékhelyeken új lakás esetén 15 millió forintig, használt lakás esetén 12 millió forintig lehet igénybe venni. Vidéken új lakásoknál 12 millió forint, használt lakásoknál pedig 8 millió forint a felső határ. Az Index által megkérdezett bankok többsége szerint a mostani limitekkel csak nagyon kis lakásokat lehet venni.

A szakértők és a bankok is bírálták az életkori megkötést is. Szerintük a pályájuk elején lévő fiatalok közül 30 év alatt még nagyon kevesen keresnek annyit, hogy hitelképesnek bizonyuljanak. A minimális önrész miatt ugyanis nagyobb hitelt kell felvenni, így nagyobbak a törlesztőrészletek, vagyis magasabb nettó fizetés kell.

A Fészekrakó program bevezetésének első hét hónapjában 11 ezer lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok. Használt lakás vásárlására félszocpol támogatással kilencezren vettek fel hitelt, kezességvállalásra ötezer szerződést kötöttek eddig. Az Index által megkérdezett bankoktól is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy használt lakásra nagyobb a kereslet, mint az új lakásra.