Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Új terv az FHB eladására?

2003.06.25. 10:10
Egy helyett több ütemben, és csak részben a tőzsdén keresztül kellene eladnia az államnak a Földhitel- és Jelzálogbank Rt.-t. A szakemberek szerint ennek a megoldásnak szinte csak előnyei lennének. Az együtemű értékesítés egyik veszélye az lenne, hogy a Moody's nemzetközi hitelminősítő leminősítené az FHB-t.
Több ütemben kellene privatizálni a Földhitel- és Jelzálogbank Rt.-t - állítják magukat megnevezni nem kívánó szakértők. Az állam részben megtarthatná a tulajdonát, miközen szakmai és stratégiai befektetők - kereskedelmi bankok és biztosító társaságok - jelenhetnének meg a részvényesek között. Egy pakett pedig a tőzsdén találhatna gazdára.

Mindenkinek kedvező megoldás

A döntés nem lenne ellentmondásban a privatizációs kormányhatározattal sem. Az ugyanis azt mondja ki: a mindenkori kereslet és ár függvényében kell megvalósítani a magánosítást. Ezt csak pontosítani kellene.

Az állami szerepvállalás több lépcsőben történő csökkentése - végül esetleges megszüntetése - a bank függetlenségét is biztosítaná. Ez pedig nyilván egybevág az FHB partnerbankjainak elképzeléseivel. Ez ugyanis számukra is kulcskérdés, miközben nem feltétlenül szeretnének - részesedésvásárlással - százmilliókat költeni ennek biztosítására.

Leminősítés a privatizáció miatt?

A kormányzatnak mindenképpen figyelembe kell vennie a Moody's nemzetközi hitelminősítő jelzését is. A társaság éppen az együtemű tulajdonszerkezet-változás miatt a leminősítéssel fenyegető figyelőlistára vette az FHB besorolását. A hosszú és rövid távú betéteknél jelenleg ez A2/P1, a fedezettel kibocsátott kötvényeknél pedig A1.

Ez az FHB számára a forrásszerző kötvényei - jelzáloglevelei - árazásának jelenthet problémát, pontosabban drágulást. A befektetők ugyanis ezt nézik, nem magát a bankot.

A Moody's jelentését Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója úgy értékelte, hogy ezzel a hitelminősítő nem a banki működést kommentálta. Hozzátette: a társaságnak az is feladata, hogy felhívja a piac figyelmét a tulajdonosi kör várható változására. A hitelminősítő a bank pénzügyi erejének D mínusz besorolását megerősítette.

Kiöntenék a gyereket a fürdővízzel

Egy szerencsétlen struktúra kialakulása esetén mindenképpen várható a bank leminősítése - állítják a szakértők. Szerintük az FHB egy ütemben történő eladásával a kormányzat a gyereket is kiöntené a fürdővízzel együtt. Ugyanis egy nyereséges, a félévkor már egymilliárd forintos adózott eredményről számot adó banktól válna meg.

Ráadásul ez a pénzintézet a nemzeti lakásprogram végrehajtásának egyik fontos szereplője, még hanem is a legnagyobb. A tulajdonhányad részletekben történő értékesítése pedig további árfolyamnyereséget hozna a büdzsének.