Auguszta
-4 °C
2 °C

Nem zárják le az FHB-jegyzést

2003.11.13. 08:48
A hazai magánbefektetőknek felajánlott 350 ezer darab FHB-részvény ugyan szerda délutánig az előzetes adatok szerint elfogyott, de a jegyzést nem zárják le, így még ma és holnap is lehet jegyezni - tudta meg a Napi Gazdaság Boris Mihálytól, a forgalmazó Concorde Rt. igazgatójától.
Főleg Budapesten, a két forgalmazó (Concorde és Erste) központjában volt élénk a befektetői érdeklődés az FHB részvényei iránt, a 250 jegyzőhely többségét adó vidéki fiókokba csak elvétve tértek be a jegyzők. A kilencvenes évek elején megszokott tumultuózus jelenetek ezúttal elmaradtak, a négyéves kihagyás után mind a befektetői, mind a lebonyolítói oldalon a profik voltak többségben.

További 250 ezer

Boris Mihály, a Concorde igazgatója ugyan nem árulta el, mennyi jegyzést regisztráltak, de elmondta, hogy a 350 ezer darabos alapcsomag szerda délutánra elfogyott. Az ÁPV Rt. és a forgalmazó mindezek ellenére úgy döntött, hogy nem zárja le a jegyzést, így az péntekig folytatódik. Mint ismeretes, túljegyzés esetén az ÁPV Rt. további 250 ezer darabot adhat el, és a 600 ezres limiten felül további 300 ezer darab átcsoportosítására van lehetőség az eredetileg 1 millió 874 ezer darabos intézményi keretből.

A jegyzések arányában osztják

Ötszáz darabig az allokáció elve a kártyaleosztás, utána viszont a jegyzések arányában osztják el a papírokat, ezért lenne lényeges információ a jegyzések száma. Megfigyelők ezerre-ezerötszázra becsülik a szerdáig leadott jegyzéseket, hozzátéve, hogy a befektetők jelentős része a 300 (elvétve 100-200) darabos kedvezményes jegyzésen túl készpénzért is jegyez. Ha ritkán is, de előfordultak kifejezetten nagy, több ezres jegyzések, ám ezek ellen szól a kamatveszteség. (A magánszemélyeknek a jegyzésnél előre le kell tenniük a 4900 forintot, míg az intézményi befektetők utólag - jövő csütörtökön - és csak a tényleges árat fizetik.)

Mivel a magánszemélyek nagyobbik része valószínűleg a lezárás veszélyétől tartva inkább az első napokra időzítette a jegyzéseit, a teljes jegyzőszám nem valószínű, hogy sokkal meghaladná a kétezret. Ebben az esetben viszont akár az 500 darabnál nagyobb csomagot jegyzőknek is van esélyük. Persze, az igazi sikerhez nem elég megkapni a részvényt.